Foto: Pexels

Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO u prvom ikad globalnom istraživanju o zagađenosti oceana mikroplastikom navodi da se 14 milijuna tona mikroplastike nalazi na dnu svjetskih oceana zbog ljudskog nemara i nebrige o okolišu, stoji na web stranici agencije.

Količina plastike je 25 puta veća u usporedbi s ranijim predviđanjima. Glavna znanstvenica i voditeljica projekta, Denise Hardesty, ističe da je problem odlaganja plastike u oceane i mora globalni problem i da istraživanje CSIRO agencije upozorava na hitnu potrebu pronalaska rješenja za zaštitu oceana.

Uzorci korišteni u istraživanju prikupljeni su robotskom podmornicom na morskom dnu Južne Australije. Količina fragmenata mikroplastike na dnu oceana veća je u područjima gdje se pronašlo i površinskog otpada, navodi CSIRO.

Rezultati istraživanja pokazali su da oceanska dna služe kao odvodni kanali za otpad jer mikroplastika u oceanima propada i raspada se na sitne dijelove koji se talože na dnu.

Europska agencija za okoliš razvila je 2013. godine aplikaciju Marine LitterWatch u svrhu sprječavanja daljnjeg odlaganja otpada. Aplikacija omogućuje korisnicima da prijave morski otpad. Prikupljeni podaci služe boljem shvaćanju problema zbrinjavanja otpada, a aplikacija državama može pomoći oko pronalaska najučinkovitijeg rješenja, prenosi Europska agencija za okoliš.