StoryEditor

DAN DRŽAVNOSTI Hrvatska pošta predstavila prigodnu marku

‘Sve države svijeta ponosno slave dane koji su prekretnički u njihovoj povijesti i na kojima grade svoj identitet i državnost‘, stoji u popratnom tekstu
Autor:
Global.
28/05/2020 u 12:22 h
Povodom Dana državnosti Hrvatska pošta pustila je u opticaj prigodnu poštansku marku nazvanu "30. Dan državnosti Republike Hrvatske". Motiv marke su posute crvene i bijele latice ruža koje simboliziraju boje hrvatskog grba, a autorica je zagrebačka dizajnerica Nataša Odak. Naklada ove prigodne markice vrijedne tri kune i 10 lipa je 300.000 primjeraka. Istim povodom danas će se prodavati i prigodna omotnica, dok će u Poštanskom uredu 10.000 Zagreb danas i sutra biti u uporabi i prigodni žig.
"Sve države svijeta ponosno slave dane koji su prekretnički u njihovoj povijesti i na kojima grade svoj identitet i državnost. To su trenutci koji su urezani u kolektivnu svijest naroda i koji se ponosno prenose na nove generacije kako bi one bile svjesne svoje slavne prošlosti i hrabro gledale na svoju budućnost", stoji u prospektu poštanske marke kojeg potpisuje premijer Andrej Plenković. Ove godine nakon gotovo 20 godina Hrvatska ponovno obilježava Dan državnosti na datum 30. svibnja. Od 2001. godine Dan državnosti obilježavao se 25. lipnja, no prošle godine predstavljen je novi kalendar obilježavanja blagdana i spomendana. Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u listopadu 2019. godine kao razlog mijenjanja kalendara naveo da blagdani uvedeni 2001. "jednostavno nisu zaživjeli u narodu". Do sada se 30. svibanj smatrao Danom Hrvatskog sabora jer je upravo na taj datum 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je u svom prvom govoru konstituiranje višestranačkog Sabora nazvao "prvim korakom na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji".
24. travanj 2024 02:30