FOTO: Kristina Uremović/Global

“Velik ponos ovog fakulteta četvero je naših profesora koji su dobili Državne nagrade za znanost, što je više od deset posto dodijeljenih Državnih nagrada za znanost u našoj zemlji”, podijelio je s punom dvoranom prof. dr. sc. Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, na svečanoj proslavi 56. obljetnice postojanja fakulteta, 7. studenoga 2018..

Posebno se ističe i djelovanje časopisa Anali Hrvatskog politološkog društva, Medijske studije te Politička misao, koja već godinu dana drži status najčitanijeg časopisa iz polja društvenih znanosti u Hrvatskoj, naglasio je Kurelić.

FOTO: Kristina Uremović/Global

“Ovaj fakultet pruža fantastične prilike za stjecanje iskustva i stvara vrhunski obrazovane, medijski i politički pismene, društveno odgovorne mlade ljude”, rekao je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

“Grad Zagreb ima čast pohvaliti se činjenicom da u njemu djeluje ustanova poput FPZG-a koja je desetljećima nositelj prepoznatljivog akademskog ugleda i visoke razine obrazovne kvalitete”, čestitka je Katarine Milković iz Sektora za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba.

U ime Vlade fakultetu je na dobrom radu čestitao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. “Nastavite kritički gledati na društvo i pozivati na promjene”, riječi su ministra.

Obljetnica je proslavljena i prisjećanjem na same početke i lijepe uspomene koje su kroz godine profesori i studenti gradili, a koje su ostale dokumentirane na filmu i montirane u prigodnu kompilaciju.

FOTO: Kristina Uremović/Global

Izvanredni uspjesi studenata nisu prošli neopaženo pa su dekanove nagrade dobili budući novinari: Karla Zupičić, Nina Skočak, Patricija Topić, Tereza Plantak, Darjan Fiolić, Lucija Janković i Lucija Tunković, te mlade politološke nade: Nikolina Blažanović, Bartul Vuksan-Ćusa, Tin Puljić, Ivan Lasić, Robert Mihaljinec, Matej Mikašinović-Komšo, Hrvoje Galić, Tomislav Mikulin, Ivan Suknaić, Leon Runje i Dario Sršen.

Nakon proslave započeli su “Politički razgovori”, godišnja politološka konferencija, na temu “Suvremena predstavnička demokracija: manjkavosti i mogućnosti”. U sklopu događaja predstavljena je jedna od knjiga iz serije “Teorije međunarodnih odnosa”, koje je uredio prof. dr. sc. Dejan Jović.

Znanstvena tribina organizirana je u suradnji s Hrvatskim politološkim društvom, a na međunarodnoj konferenciji koja se održala na temu “Teorije međunarodnih odnosa: kako interpretirati suvremeni svijet” prisustvovali su gosti iz Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani, International Burch Universityja u Sarajevu i Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci te raspravljali o gorućim, ali i uvijek aktualnim pitanjima iz struke.