Foto: Sara Alduk/Global

Fakultet političkih znanosti po 57. put obilježio je svoj dan. Dekan Fakulteta prof. dr. sc. Zoran Kurelić osvrnuo se na uspješnu akademsku godinu, ali i na pitanje zgrade u kojoj Fakultet političkih znanosti ostvaruje tako dugu i uspješnu povijest.

“Pokušat ću do kraja mandata osigurati da živimo u kućici koja je naša, a mi ćemo se pomiriti što je ona takva malena kakva jest”, parafrazirao je Kurelić Ježevu kućicu pisca Branka Ćopića.

Foto: Sara Alduk/Global

Dekan je posebno istaknuo i pohvalio dva fakultetska časopisa, politološki časopis Politička misao i znanstveni časopis Medijske studije, te je naveo kako su ti časopisi izgubili izvor financiranja što trenutno smatra velikim problemom.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras naglasio je važnost Fakulteta kao promicatelja temeljnih sveučilišnih vrijednosti. Spomenuo je i da je najvažnije “djelovati integrativno kroz zajedništvo”, što je osnovna karakteristika sveučilišta.

Foto: Sara Alduk/Global

Svečanosti je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao da se časopisi Politička misao i Medijske studije neće ugasiti dok god je on gradonačelnik te nadodao: “Ponosan sam što sam dijete ovog fakulteta”.

U sklopu svečanosti uručene su godišnje nagrade i priznanja najboljim studentima politologije i novinarstva.

Nagradu za najbolje studente s preddiplomskog studija politologije dobili su: Antonela Certa, Damjan Stanić, Nikolina Blažanović, Bartul Vuksan – Ćusa, Kristijan Garić, Lovro Lukavečki i Ivan Lasić; a s diplomskog studija politologije Barbara Nimac, Robert Mihaljinec, Matej Mikašinović-Komšo, Dorotea Strelec i Valentina Valjak. S prediplomskog studija novinarstva najbolji u prošloj godini bili su: Anamaria Hanžek, Ana Martinić i Valentina Tušek; a s diplomskog studija novinarstva: Patricija Topić, Filip Trbojević i Mateja Vukomanović.

Dodijeljene su i dvije specijalne nagrade. Prvu specijalnu nagradu dobio je Tin Puljić koji je s Lovrom Špremom, kolegom s Ekonomskog fakulteta, osvojio prvo mjesto na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom u Ateni u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik. Drugu specijalnu nagradu dobio je Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti za doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta.

Foto: Sara Alduk/Global

Osim svečane sjednice, na Fakultetu se održava i kongres Hrvatskog politološkog društva, Politološki razgovori 2019., koji u fokus stavlja promjene koje su se dogodile u Hrvatskoj i Europi u posljednja tri desetljeća, od rušenja Berlinskog zida do stvaranja utvrde Europe i pokušaja gradnje Trumpova zida.