Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na osmim po redu danima otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu se 13. studenog održala konferencija za novinare uoči izbora novih redovitih, dopisnih i članova suradnika u HAZU.

Predsjednik HAZU, Velimir Neidhardt, i potpredsjednici Davor Milčić i Frano Parać otkrili su kako će na izborima, koji će se održati u svibnju iduće godine, doći do određenih promjena. Na tim eksperimentalnim izborima za članove suradnike moći će se prijaviti kandidati do 48. godine, a kandidati stariji od 70 godina neće više moći postati redoviti niti dopisni članovi.

Glavni razlog tomu, kako kaže Neidhardt je “želja za svojevrsnim pomlađivanjem suradničke populacije i same akademije”. Predsjednik HAZU također je istaknuo da akademija treba biti radna te da joj je potrebna populacija koja će moći voditi njezinih 28 zavoda i obavljati ostale dužnosti ažurno.

Inspiraciju za otvaranje vrata novim generacijama, predsjednik i potpredsjednici HAZU pronašli su u 20-ak europskih zemalja u kojima je počelo osnivanje akademija mladih.