U srcu Ruske Federacije tradicionalno je na vojnoj paradi na Dan pobjede, 9. svibnja, Rusija ponovno demonstrirala svoju moć ostatku svijeta. Putin je u svom obraćanju bio jasan – Rusija se mora osloniti isključivo na sebe i time je nagovijestio moguću izolacionističku politiku Rusije prema međunarodnoj zajednici.

Dr. sc. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, navodi da Rusija zadnjih godina na svojim mimohodima pokazuje isto naoružanje, što je bio slučaj i na ovogodišnjoj paradi pobjede na Crvenom trgu.

“Tradicionalno, od kada je Putin 2000. godine došao na vlast, na svakoj vojnoj paradi se upravo preko Putinova govora mogu iščitati poruke koje opisuju njega samoga i politiku Ruske Federacije”, tvrdi Vidmarović.

Cijeli Putinov govor bio je prožet izolacionističkim motivima. Oslanjanje na svoje snage, na unutarnju proizvodnju, govori Vidmarović. U svom obraćanju Putin ove godine nije htio ništa poručiti međunarodnoj zajednici, osim što je poslao poruku da je “Rusija otvorena za suradnju sa svima onima koji su spremni boriti se protiv terorizma i neonacizma”.

“Putinova je poruka da je vojska ta koja čuva samostalnost”, analizira Vidmarović pritom dodajući da je pobjedu u 2. svjetskom ratu Putin u svom govoru pripisao isključivo Rusiji. Nije spominjao druge zemlje, kao što je to bilo u prošlim govorima, gdje je govorio da je pobjeda nad fašizmom pobjeda svih zemalja koje su sudjelovale u borbi.

“Radi se o dosta izolacionističkom obraćanju, kad govorimo iz perspektive međunarodnih odnosa jer u govoru je stavio Rusiju u izolaciju, oslanjanje isključivo na svoje vlastite snage, pogotovo vojne snage i ostale sigurnosne službe”, komentira Vidmarović.

Svake godine, još od sovjetskog doba, na Crvenom Trgu u Moskvi održava se svečani vojni mimohod, sjećanje na dan pobjede u borbi protiv fašizma. U Ruskoj Federaciji, taj dan se obilježava dan kasnije od ostalih zemalja pobjednica upravo zbog činjenice da je u trenutku kada je potpisana kapitulacija u Europi, 8. svibnja 1945. godine, u Sovjetskom Savezu zbog vremenskih zona bio 9. svibanj.

Na vojnom mimohodu nije bilo visokih predstavnika stranih izaslanstava, što možda potvrđuje izolacionistički stav Rusije.