StoryEditor

DEKOLONIZACIJA MUZEJA Povratak opljačkanih artefakata iz Londona u Etiopiju

‘Želimo ispričati zaokruženiju, više holističku i povijesno točniju priču o tim predmetima‘
Autor:
Global.
08/10/2020 u 21:27 h
Vodstvo Victoria&Albert muzeja u Londonu započelo je pregovore s predstavnicima vlade Etiopije da bi se riješilo pitanje sudbine niza dragocjenih predmeta koje ovaj muzej trenutno posjeduje, a koji su neprocjenjivi su dio Etiopske povijesti, prenosi The Guardian. Trenutni pregovori rezultat su dugotrajne kampanje koju su Etiopske vlasti pokrenule još 2007. godine. Riječ je o predmetima koji su otuđeni nakon bitke kod Magdale, koja se odigrala prije više od 150 godina, a od tada ne prestaju napori da se otuđene dragocjenosti vrate u domovinu.

Povijesno točnija priča

Tim Reeve, zamjenik voditelja V&A muzeja, izjavio je za Cheltenham Literature Festival da je rasprava o povratku predmeta bila vrlo konstruktivna te da je ovaj potez dio pokušaja da V&A muzej "dekolonizira" svoj postav, prenosi The Guardian. "Želimo ispričati zaokruženiju, više holističku i povijesno točniju priču o tim predmetima", rekao je Reeve. Pokušaj vraćanja artefakata otuđenih za vrijeme britanske kolonizacije sjeverne Afrike tek je jedna u nizu takvih inicijativa koje su pokrenute nakon potpisivanja Deklaracije Ujedinjenih Naroda o pravima autohtonih i domorodačkih naroda. U deklaraciji su obrađena brojna do tada sustavno zanemarivana pitanja vezana uz kulturnu baštinu onih zajednica koje su pretrpjele kolonizaciju. Pokušaji afirmiranja Deklaracije u pogledu potraživanja zemljišta, arheoloških pronalazaka, fosila i drugih vrijednosti naišli su na snažan otpor, a prvu verziju Deklaracije odbile su potpisati Sjedinjene Američke Države, Australija, Novi Zeland i Kanada.

Ukradeno ili posuđeno

Proces "dekolonizacije" muzejskih zbirki onih država koje su u prošlosti pripadale kolonijalnim silama pokazao se većim izazovom od očekivanog. Postalo je jasno da brojne zapadne zemlje ipak nisu spremne preko noći se odreći vrijednih predmeta stečenih tijekom kolonijalnih osvajanja. Posebno je problematična interpretacija artefakata koji se nalaze u muzejima nekadašnjih kolonijalnih sila, a koji se predstavljaju kao ostaci zajednica i tradicija koje više ne postoje. Takva situacija seli borbu ne samo na područje pravnih i političkih pitanja već i na razmatranje odnosa prema prošlosti i tradiciji kao konceptima. U specijaliziranoj studiji, provedenoj još 2018. godine, koju je naručio francuski predsjednik Emmanuel Macron autori izričito navode da je proces kolonizacije vrsta zločina protiv čovječnosti te da su svi predmeti izneseni iz Afrike tijekom kolonizacije izneseni posve nelegitimno, prenosi portal The Art Newspaper.
25. travanj 2024 01:54