Foto: Pixabay

Britanska vlada donijela je mjere za smanjenje pretilosti i prekomjerne težine u zemlji nakon što je Englesko javno zdravstvo objavilo da pretile osobe imaju veći rizik od obolijevanja koronavirusom i smrti, piše Hina.

Premijer Boris Johnson, koji je u travnju prebolio COVID-19 i potom smršavio, pozvao je Britance da se uključe u borbu protiv kilograma.

“Gubitak težine je težak, ali i uz male promjene možemo se osjećati bolje i zdravije”, poručio je na Twitteru. Proglašene mjere uključivat će zabranu oglašavanja brze hrane na internetu i televiziji prije 21 sat, prikaz kalorija na jelovnicima i u alkoholu te zabranu prodaje slatkiša i kolača na blagajnama.

“Ako se svi potrudimo, možemo smanjiti zdravstvene rizike i zaštititi se od koronavirusa”, rekao je Johnson i dodao da se nada da mjere neće zvučati “zapovjedno” nego će biti razumljive svima. Isto tako, priznao je da je godinama želio smršaviti, a u trenutku hospitalizacije je bio prekomjerno težak pa je nakon oporavka počeo šetati s psom i od onda je izgubio šest kilograma.