StoryEditor

‘ĐIR‘ DO MJESECA Prvi put prema Mjesecu lete žena i Afroamerikanac

Posada neće sletjeti na Mjesec, ali će pripremiti teren za druge

07/04/2023 u 10:31 h
10484
PIXABAY

NASA je odredila četvero astronauta koji će sljedeće godine, ili početkom 2025., obletjeti Mjesec u kapsuli. Među njima su prva žena i prva osoba crne rase, Christina Koch i Victor Glover, piše BBC

Posada imena The Artemis-2 neće sletjeti na Mjesec, ali troje Amerikanaca i Kanađanin pripremit će teren kako bi to mogla učiniti druga posada. Prošlo je 50 godina od kako je NASA izvela posljednju misiju na Mjesec. Četvero članova posade predstavljeni su javnosti na ceremoniji u Texasu, prenosi BBC.

Christina Koch, 44-godišnja inženjerka iz Sjedinjenih Američkih Država, postala je astronautkinja u NASA-i prije deset godina, piše NASA. Organizaciji se 2013. godine pridružio i Glover, koji je ujedno prvi Afroamerikanac koji je ostao na svemirskoj stanici dulje od šest mjeseci. Druga dva člana posade su piloti Reid Wiseman i Jeremy Hansen.

Posada će ponoviti misiju iz 1968., koju je izvela letjelica Apollo 8. Bio je to prvi put da je čovjek letio do Mjeseca, no sada je riječ o drukčijoj tehnologiji, piše BBC. Posada će putovati u letjelici zvanoj Orion, a put bi trebao trajati oko deset dana, piše BBC.

Vezani članci
06. svibanj 2024 02:10