Foto: Pixabay

Prikazivanjem 18. epizode emisije “The Muppet Show”, Disney+ upozorio je “na negativne prikaze i/ili zlostavljanje ljudi i kultura” u toj epizodi, prenosi BBC.

“Umjesto da uklonimo ovaj sadržaj, želimo prepoznati njegov štetni utjecaj, naučiti iz njega i potaknuti diskusije da zajedno stvorimo sveobuhvatniju budućnost”, navodi osnivač Disney+ platforme Jim Henson. Upozorenje se odnosi na likove Muppeta, stvorene kao stereotipe Indijanaca, Arapa i istočnih Azijata, piše Daily Mail. Drugu sezonu serije, u kojoj su glavni likovi Žabac Kermit i Miss Piggy, obilježila je pojava Spikea Milligana u narodnoj nošnji te Kineza s naglašenim prednjim zubima i dugom pletenicom u sklopu izvedbe pjesme “It’s a small world”, prenosi Guardian.

“Budući da je emisija s kraja 70-ih, odnosno početka 80-ih, ne čudi me što “The Muppet Show” ima puno problematičnih trenutaka kada je u pitanju prikaz određenih kultura”, objasnio je korisnik Reddita. Epizoda u kojoj Johnny Cash pjeva na pozornici sa zastavom Konfederacije Američkih Država u pozadini smatra se simbolom rasizma jer je ta zastava označavala očuvanje ropstva tijekom Američkog građanskog rata.

Osim zastave Konfederacije, Disney je u seriji prikazao i Petera Sellersa odjevenog u crnu maramu sa zlatnim ukrasima, crvenim prslukom i satenskim remenom u segmentu “Ciganska violina”. Upozorenje koje se odnosi na negativne prikaze nalazi se i u uvodnim špicama nekolicine drugih filmova, primjerice “Dama i Skitnica”, “Knjiga o džungli”, “Slonić Dumbo”, “Petar Pan”, ali i “Swiss Family Robinson”.

Upozorenje o sadržaju dolazi u sklopu Disneyjeve kampanje Stories Matter koju su pokrenuli u listopadu prošle godine.