Foto: Televizija Student

Dvotjedna radionica “Disrupt the News” organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država te Školom za novinarstvo i nove medije u sklopu Sveučilišta u Mississippiju, započela je danas na Fakultetu političkih znanosti. Radionica je namijenjena mladim novinarima te se fokusira na upoznavanje studenata sa svim inovacijama u svijetu emitiranja vijesti i pričanja priča u eteru.

Ova radionica je posebna po tome što nije fokusirana na same forme nego se odmah prikazuje i način upotrebe tih novootkrivenih načina prenošenja vijesti. Kao tema istaknut je jedan od gorućih problema kako Hrvatske tako i susjednih zemalja iz kojih dolaze ostali sudionici radionice – migracija. Prof. dr. sc. Tena Perišin ispričala nam je nešto više o samom konceptu i načinu prikaza ove dosta široke teme.

Foto: Televizija Student

“Neke od konkretnih tema kojima se radionicama bavi su migracija u svakom smislu te riječi, primjerice radne migracije, mladi iseljenici, radnici iz zemalja regije koji dolaze kod nas raditi, pogotovo u sezoni te naposljetku stranci koji su se doselili u Hrvatsku te uspjeli ovdje”, pojasnila je Perišin.

Radionicu vode Debora Wenger, asistentica za inovacije i vanjska partnerstva i profesorica novinarstva te Iveta Imre, asistentica za televiziju i multimedijsko izvještavanje sa Sveučilišta u Mississippiju s profesoricom Perišin, Petrom Kovačević i Dejanom Oblakom.

Foto: Televizija Student

Prvi tjedan radionice studenti iz Hrvatske radit će sami, dok se idućeg tjedna mogu očekivati studenti iz četiri zemlje u regiji – Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

“Danas smo počeli s predavanjem na temu inovacije kod emitiranja vijesti, ispred i iza kamere. Naglasak je kako s tehnološke strane, tako i u području sadržaja i formata”, rekla nam je Wenger. Profesorica Perišin objasnila je zašto je upravo to važno za budućnost studenata koji pohađaju ovu radionicu.

“Budući da se televizijski format nije mijenjao od 70-ih godina prošlog stoljeća, sada je svim televizijskim kućama u cilju pronaći nove načine izvještavanja kako bi privukli nove gledatelje, ponajviše mladu publiku. U suradnji s profesoricama Wenger i Imre nadamo se da će studenti iz regije shvatiti važnost novih, multimedijskih oblika izvještavanja te naučiti prenijeti priča na novim platformama i za novu publiku”, rekla je Perišin.