Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, za N1 televiziju izjavila je da Sveučilište u Zagrebu, kojeg je sada i sama dio, ima rektora koji ne valja. 

Divjak se po razrješenju s dužnosti ministrice vraća u akademske krugove i to na Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu koji spada pod zagrebačko Sveučilište.

“Problem sveučilišta u Zagrebu nije rektor. Problem Sveučilišta u Zagrebu je Sveučilište u Zagrebu”, kazala je Divjak i naglasila da je rektor Damir Boras proizvod sustava koji je, po njezinoj ocjeni, korumpiran i disfunkcionalan. 

Osim, kako ga je nazvala Divjak, ortačkog Senata, spomenula je i predstavnike studenata kao jedan od primjera lošeg funkcioniranja Sveučilišta te navela da “12 predstavnika studenata glasaju kao jedan, često protivno interesu studenata”. Izjavila je i da bi rektor Boras svakako trebao otići sa svoje funkcije. 

“Problem je kad imate ljude koji vode sveučilište na način, koji ne da je zastario, nego se isključivo radi da se na dnevnoj razini napravi nešto što koristi nekoj od klika koje se trenutno nalaze na Sveučilištu”, rekla je Divjak.

Prokomentirala je i situaciju na Sveučilištu u okviru spora između Borasa i Filozofskog fakulteta. 

“Sveučilišna autonomija podrazumijeva odgovornost rektora, senata, dekana, da razumiju kontekst, da razmišljaju kako će vratiti ono što se u njih ulagalo i ono što znaju o društvu i o gospodarstvu”, poručila je Divjak.