Foto: Pixabay

Potres koji je pogodio Zagreb i uklanjanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale zbog nastalih oštećenja inspirirali su Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, u suradnji s Odborom za obnovu katedrale, da angažiraju snimateljsku ekipu koja će pratiti projekt. Nastao je kratkometražni dokumentarni film “6:24”, koji će se prikazati večeras u 20 sati na Hrvatskoj radioteleviziji.

Poseban projekt

Na čelu s redateljem Ivanom Crnjakom, scenaristom Bornom Puškarićem te snimateljem Josipom Ninkovićem prikazuje se cijeli postupak, od pripreme pa sve do postavljanja križeva na simbol Grada.

U priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke županije stoji da je potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka teško oštetio mnoge obiteljske domove, crkve i druge građevine u Zagrebu i okolici, a Zagrebačka katedrala je pretrpjela velika oštećenja te su njezini zvonici postali simbol Grada i međusobne solidarnosti Zagrepčana.

Redatelj Ivan Crnjak istaknuo je da je ovaj projekt poseban zbog simbola kojeg nosi, a to je simbol vjere, grada i domovine. Redatelju Ivanu Crnjaku i snimatelju Josipu Ninkoviću jedinima je bilo dopušteno da pristupe gradilištu, katedrali i okolici, a skidanje vrha sjevernog zvonika popratilo je sedam kamera i dron. Film donosi razgovore s akterima koji su sudjelovali u projektu uklanjanja sjevernog tornja 17. travnja.

Uspjeli unatoč koroni

Uvjete u snimanju dokumentarnog filma “6:24” otežala je pandemija koronavirusa, stalno podrhtavanje tla zbog potresa i sam medijski interes, koji je stvarao veliki pritisak za autore. Iz Zagrebačke nadbiskupije poručili su su da se morao poštivati određeni razmak, a snimatelji su morali biti diskretni i nenametljivi da bi radnici mogli obavljati svoj posao.

Snimatelj Josip Ninković rekao je da sudjelovanje u izradi ovog dokumentarnog filma shvaća kao svoju dužnost.

“Taj je osjećaj prvenstveno bio prisutan u početku, tijekom pomoći izvođenja radova pri obnovi katedrale kako bi brzo otkrili sva oštećenja na katedrali, ali i kasnije tijekom snimanja kada smo shvatili koliko je ovo iznimno značajan trenutak koji se mora vizualno dokumentirati”, istaknuo je Ninković.