StoryEditor

DOMAĆA APLIKACIJA Nakon odobrenja Europske komisije, Google kupuje Photomath

Komisija je utvrdila da platforme imaju ograničen tržišni udio te da nema mogućnosti da ovladaju tržištem

02/04/2023 u 21:00 h
12209
PEXELS

Europska komisija odobrila je Googleovo preuzimanje Photomatha, izvijestili su u priopćenju. Njihova zadaća bila je provjeriti bi li digitalni gigant kupnjom te aplikacije stvorio nelojalnu konkurenciju. Zaključili su da transakcija neće utjecati na tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru.

Pojasnili su da Google kao tvrtka nudi usluge pretraživanja, trgovine aplikacija i nekoliko alata za pomoć online zadaćama i učenju. Photomath je s druge strane aplikacija koja koristi kameru pametnog telefona za skeniranje domaćih zadaća iz matematike i rješavanje zadanih problema.

Komisija je utvrdila da platforme imaju ograničen tržišni udio te da nema mogućnosti da ovladaju tržištem. Priključivanjem Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati poziciju Googlea na tržištu. Tako su zaključili zato što matematički upiti predstavljaju mali udio u cjelokupnom online pretraživanju.

Photomath je 2016. godine pokrenuo Damir Sabol. Registrirao ga je u Silicijskoj dolini, no aplikacija posluje iz Zagreba. Google bi ovu hrvatsku aplikaciju nakon kupnje mogao integrirati u svoju tražilicu, pisao je Jutarnji list . Time bi Photomath dobio na promociji, a do sada je preuzet 350 milijuna puta. Već dugi niz godina on je najtraženija aplikacija te vrste u SAD- u i globalno.

Vezani članci
03. svibanj 2024 17:06