Inovativni info panoi sa servisnom postajom Outy, proizvedeni u Hrvatskoj, postavljeni su u Kutini i Sisku.

Outy je samostojeći interaktivni info pano obogaćen pametnom klupom i servisnom postajom za bicikle. Riječ je o domaćoj inovaciji za koji je zaslužan Marko Fertelmeš, direktor i suosnivač kutinske tvrtke SoliLab.

Uređaj je baziran na InfoSmileu, odnosno LED ekranu koji omogućava prikazivanje različitih slikovnih ili video poruka čija je izmjena, zavaljujući naprednom softveru, moguća s bilo kojeg mjesta na svijetu. InfoSmile je bio prvi patent SoliLab startupa osnovanog 2016.

Inovacija Outy je verzija InfoSmile, odnosno ekrana visoke svjetline i dijagonale 140 centimetara koja je unaprijeđena samoodrživom pametnom klupom s punjačima mobitela te osnovnim alatima za servis bicikala. Također, izum nudi i stalak za parkiranje i zaključavanje te priključak za punjenje električnih bicikala.

“Razvoj uređaja trajao je oko šest mjeseci. Paralelno s razvojem hardverskog dijela razvijao se i softverski koji ima funkciju prikazivanja poruka na ekranu. Uređaj ima internu memoriju pa sadržaj objavljuje i ako nije spojen na internet”, rekao je inovator Marko Fertelmeš u intervjuu za Privredni vjesnik 2018. povodom najave razvoja novih uređaja, što je na koncu i realizirao.

Ovaj mladi, ali iskusni poduzetnik u industriji obnovljivih izvora energije, napominje kako mu je početni cilj bio ostvariti čitav razvoj i proizvodnju u Hrvatskoj.