Foto: Pixabay

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, u intervjuu za Hinu rekla je da je glavni cilj njezinog drugog mandata “sa što manje ožiljaka” proći kroz krizu u koju je kultura dospjela zbog koronavirusa, kao i prilagođavanje nastalim okolnostima da bi osigurali odvijanje kulturnog života.

Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture ove je godine preimenovano u Ministarstvo kulture i medija. Obuljen Koržinek govori da je to poruka kojom Ministarstvo daje do znanja da će se ove godine pristupiti reviziji medijskog zakonodavstva i artikuliranju medijske politike. Dok je Zakon o elektroničkim medijima u procesu usuglašavanja s drugim ministarstvima, priprema se rasprava o Zakonu o medijima te se uz postojeće razmatraju još neke mogućnosti osiguranja potpore medijima u okviru sredstava Europske unije namijenjenih programu oporavka.

Ministrica poručuje da je Ministarstvo svjesno krize u medijskom sektoru te je usmjereno na pronalazak pomoći u unaprjeđenju statusa novinara. Ističe stav da se političari trebaju suzdržati od podizanja tužbi protiv novinara te dodaje da je zaštita slobode medija važan temelj za razvoj demokratskog društva. U reviziji medijskih zakona s najvećom pažnjom će se razmatrati upravo ova pitanja, govori ministrica.

Portal za procjenu rizika

Glazbena industrija i dalje je jedna od najjače pogođenih pandemijom koronavirusa. Glavni cilj Ministarstva je osigurati uvjete za ponovno pokretanje cjelokupne industrije te su uz programska sredstva dostupna kroz javne pozive Ministarstva prvi put osigurane kreditne linije sa stopostotnim državnim jamstvom, govori Obuljen Koržinek. Da bi se pokrili produkcijski troškovi Ministarstvo sudjeluje i s Hrvatskom glazbenom unijom.

U fazi razvoja je i projekt internetskog portala za procjenu epidemioloških rizika. Ministrica objašnjava da je njegov cilj standardizacija kriterija za sve vrste događanja i lakša komunikacija razine sigurnosti događanja prema javnosti.

Ministrica se u razgovoru za Hinu dotakla i obnove Zagrebačke gradske jezgre koja je stradala u potresu. Govori da će obnova Zagreba biti dugotrajna, a obuhvaća poboljšanje stanja konstrukcije, općeg građevinskog stanja zgrada te obnovu arhitektonskih stilskih obilježja. Cilj obnove je ukupno poboljšanje urbanog standarda u Zagrebu uz očuvanje vrijednosti povijesne cjeline koja ima značenje za struku i za građane, dodaje Obuljen Koržinek.