StoryEditor

DRŽAVNA MATURA Objavljene nove upute za provedbu ispita

Prostor se provjetrava, a ako nema buke, prozori mogu ostati otvoreni tijekom cijelog ispita
Autor:
Global.
27/05/2020 u 21:41 h
Ispiti<br />
Autor: Pixabay
Ispiti Autor: PixabayPIXABAY
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove epidemiološke upute za pravilnu provedbu ispita državne mature, s ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom. HZJZ je zamolio sve pristupnike i djelatnike da se u razdoblju od prvog do zadnjeg ispita pridržavaju fizičke udaljenosti i da pojačaju osobnu higijenu.

Zabrane i preporuke

Preporuča se da ispiti budu organizirani na način da se pisanje A i B razina obaveznih predmeta odvoji u zasebne dane. Tako bi se smanjio broj pristupnika, rasteretio javni prijevoz i omogućilo jednostavnije održavanje propisanog razmaka. Dolazak na ispite zabranjen je učenicima koji pokazuju znakove bolesti kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj i poteškoće u disanju. Oni će imati priliku ispite pisati na jesenskom roku. Kandidat koji u razdoblju pisanja ispita pokaže neke od znakova bolesti, dužan se telefonski javiti svom liječniku obiteljske medicine i školskom liječniku. Utvrdi li se zaraza, postupat će se prema uputama epidemiološke službe. Za one koji su u samoizolaciji, odluka o pisanju mature donijet će se kroz posebne preporuke i sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Djelatnici i pomoćnici na ispitu državne mature također se trebaju pridržavati propisanih mjera. Nošenje maski nije obavezno, osim za one koji provjeravaju osobne iskaznice, a dužni su nositi i rukavice.

Nema zadržavanja

Prostorije u kojima se piše matura potrebno je prije prvog ispita i na kraju svakog radnog dana temeljno oprati i dezinficirati. Prije dolaska pristupnika prostor se provjetrava, a ako nema buke, prozori mogu ostati otvoreni tijekom cijelog ispita. Zatvaraju se jedino za vrijeme slušnog dijela ispita stranih jezika. U učionicu se ulazi se samostalno, prema ranijem objavljenom rasporedu sjedenja, a pristupnik sa sobom može imati samo osobnu iskaznicu, vlastitu kemijsku olovku i bočicu s vodom. Škola priprema rezervne kemijske olovke ako ih netko zaboravi, ali u tom slučaju učenik ju uzima sa sobom. Preporučuje se da prvo izlaze oni koji su najbliži vratima, ali ako je netko gotov ranije, može mu se omogućiti izlazak iz prostorije. Prema uputama, maturante je poželjno podsjetiti da se nakon ispita ne zadržavaju u grupama i da drže razmak.
23. travanj 2024 07:29