Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prema prvim rezultatima državne mature, ova generacija je bolja od prošlogodišnje, a
ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivana Katavić smatra da je razlog tome i što su se ovi maturanti “kao aktivni građani izborili za pisanje državne
mature”, prenosi Večernji.

Također, ravnateljica navodi i kako su maturanti za vrijeme karantene izazvane koronavirusom imali vremena za dobru pripremu, a imali su i pomoć od Centra koju prijašnje generacije nisu imale. Naime, Centar je otvorio sve podatke pa su maturantima bili dostupni svi prethodni ispiti.

Prema privremenim rezultatima, četiri su maturanta ispite iz matematike i fizike riješili 100
posto. Rezultati pokazuju i da su uspješnije riješeni obavezni predmeti od izbornih. Hrvatski jezik je prema ovim rezultatima riješen bolje nego prošle godine, a engleski jezik je jedan od najbolje riješenih ispita, kako ove tako i prijašnjih godina, navela je Katavić za Večernji.

Broj maturanata ove godine je manji, ali broj onih koji su informatiku prijavili kao izborni
predmet znatno je veći. Informatika je ove godine ušla u top pet najčešće biranih predmeta. Broj maturanata koji su pali maturu smanjen je za 60 posto. Katavić je otkrila da je njih 20 uhvaćeno u prepisivanju.

NCVVO će početkom slijedeće godine provesti pilot-projekt s učenicima trećeg razreda gimnazijskih usmjerenja te analizirati te podatke prije provedbe nove mature.