Foto: Borna Filic / PIXSELL

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina u utorak je službeno započela državna matura za koju se ove godine prijavilo 29.879 pristupnika, najmanje u posljednjih 13 godina. Znanje maturanata provjeravat će se tijekom pet ispitnih tjedana, a sukladno kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ljetni rok ispita državne mature trajat će od 31. svibnja do 27. lipnja.

Raspored ispita

Nakon testova te eseja materinskih jezika nacionalnih manjina – češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te ispita iz grčkog i latinskog jezika, danas maturanti polažu engleski jezik, a ispit je za obje razine započeo u devet sati. U petak ujutro polažu se obje razine njemačkog jezika, a zatim kasnije vjeronauk i etika.

Drugi tjedan mature u ponedjeljak, 6. lipnja, otvara ispit iz biologije u devet sati, a taj dan u 14 sati još se pišu obje razine španjolskog. U utorak ujutro polaže se geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog. U srijedu, 8. lipnja, na redu je politika i gospodarstvo ujutro, a kasnije obje razine francuskog. U četvrtak se prvo piše likovna umjetnost, a zatim logika, a u petak, 10. lipnja, prvo informatika pa povijest.

Treći tjedan mature počinje u ponedjeljak, 13. lipnja ispitom iz psihologije u devet sati, a slijedi glazbena umjetnost u 14 sati. U utorak su na redu prvo fizika pa filozofija poslijepodne, a u srijedu kemija pa kasnije sociologija. Četvrti tjedan mature rezerviran je za ispite hrvatskog jezika. Test iz hrvatskog za obje razine piše se u devet sati u četvrtak, 23. lipnja, a esej se piše idući dan, u petak, isto u devet sati.

Od 2023. novo pravilo

Po pitanju ispita iz hrvatskog jezika, ovogodišnja matura je zadnja takva matura koja će se pisati po starim pravilima. Sljedeće godine, esej iz hrvatskog jezika računat će se kao uvjet prolaznosti na ispitu, što znači da će se za prolaz morati zadovoljiti minimalni prag, a hrvatski jezik više neće imati A i B razinu, već će svi maturanti polagati istu razinu.

“Nakon prošlogodišnje mature shvatili smo da ukidanje praga na eseju kao uvjeta za polaganje ispita iz hrvatskog jezika, uvedeno prije tri godine, nije dobra odluka. Budući da su ispiti već bili u poodmakloj fazi, to se naprosto nije moglo mijenjati, ali smo već tada poduzeli aktivnosti i pouzdano mogu najaviti da će na državnoj maturi 2023. esej ponovo biti uvjet za prolaznost, kao što će prvi put ispit iz hrvatskog jezika biti jedinstven, bez mogućnosti izbora osnovne i više razine”, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, za Novi list.

Državna matura završava 27. lipnja, ispitima iz obje razine matematike koji počinju u devet sati. Provedba ispita odvijat će se prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ove će godine u vrednovanju ispita državne mature sudjelovati 593 ocjenjivača. Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja.

Također, jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.