foto: Pixabay

Jedno od najpoznatijih djela hrvatskog slikara Vlaha Bukovca nakon 126 godina iz
Budimpešte je stiglo u Zagreb. Riječ je o slici “Dubravka” koja će biti izložena kao dio
postave nove izložbe, koja se 24. rujna otvara u Klovićevim dvorima.

Izložba obuhvaća umjetnine i predmete nastale u kontekstu mađarsko-hrvatskih veza od srednjeg vijeka do 1918. godine, prenosi Jutarnji list.

Iako je Bukovčeva “Dubravka” originalno nastala u Zagrebu 1894. godine, do danas je u
Hrvatskoj izložena samo jednom i to neposredno nakon svog nastanka. Već 1896.
godine na Milenijskoj izložbi u Budimpešti sliku je otkupila mađarska vlada te je godinama čuvana u depou Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti.

Na slici su prikazani poznati Dubrovčani iz različitih razdoblja dubrovačke povijesti, a s desne strane se nalazi i portret samog autora. Kustosica i povjesničarka umjetnosti, Petra Vugrinec za Jutarnji list rekla je da je slika već u vrijeme svog nastanka imala veliki umjetnički, ali i politički značaj.

“Politički značaj je u ono vrijeme bio golem. Bukovac je uporno nastojao ukazati na nužnost jedinstva sjeverne Banske Hrvatske i Dalmacije te je Dubrovnik komunicirao kao kolijevku hrvatske kulture, apostrofiravši njegov značaj u odnosu na Zagreb, tadašnje novo kulturno žarište”, objasnila je Vugrinec, jedna od autorica izložbe koja se priprema u suradnji s Mađarskim nacionalnim muzejem iz Budimpešte.

Slika je u srijedu stigla na Gornji grad te je nakon potrebne aklimatizacije drugi dan bila spremna za postavljanje, prenosi Jutarnji. Postavljanje slike na drugi kat izložbenog prostora Galerije Klovićevi dvori pokazalo se kao izazov zbog dimenzija slike i okvira. Tehnički tim Klovićevih dvora postavio je posebnu konstrukciju da bi se slika sigurno transportirala do prostorije u kojoj će biti izložena.