Foto: Pexels

Sindikat biciklista u srijedu je pozvao građane na pridruživanje kampanji “Dva kotača od zaraze su jača” da bi se smanjila sveopća izloženost koronavirusu, stoji u izvješću Sindikata biciklista.

Iz Sindikata navode ključne prednosti uporabe bicikla za vrijeme pandemije od kojih se, uz sve uobičajene, ističe prednost održavanja fizičke distance i rjeđe korištenje javnog gradskog prijevoza te stvaranje gužvi u prometu.

Iako je postojala konkretnija inicijativa tijekom proljetnog zatvaranja koja je uključivala prenamjenu prometnih površina da bi se olakšalo kretanje biciklistima i smanjio rizik od urušavanja dijelova zgrada nakon potresa, prijedlog Sindikata donosioci odluke nisu prihvatili. Ovoga puta Sindikat poziva Vladu, Stožer Civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i lokalne vlasti da podrže trenutnu kampanju koja je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom. Problemi su djelomično rješivi pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva”, Sindikat poručuje građanima, uz poruku da paze na sigurnost vozeći oprezno.

Sindikat biciklista je volonterska udruga kojoj je cilj poboljšanje uvjeta korištenja bicikla kao zdravijeg i efikasnijeg prijevoznog sredstva. U udruzi djeluju stručnjaci iz mnogih područja, prometa, pedagogije, ekologije i urbanizma, stoji na njihovoj internet stranici.