StoryEditor

EDWARD SNOWDEN Najpoznatiji američki zviždač dobio rusko državljanstvo

Nakon devet godina života u azilu Snowdenu je dodijeljeno rusko državljanstvo

27/09/2022 u 16:36 h
13997
PIXABAY

Predsjednik Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo zviždaču i bivšem zaposleniku američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu, piše BBC. Ruska vlada je Snowdenu, koji je 2013. pobjegao u Rusiju nakon što su u javnost procurili povjerljivi dokumenti programa NSA-e, prethodno odobrila stalan boravak 2020. godine.

Naime, sve do Snowdenovih saznanja, dužnosnici NSA javno su tvrdili da nikada nisu svjesno prikupljali podatke iz privatnih telefonskih zapisa. No, nakon njegovih otkrića priča se promijenila, a dužnosnici su tada tvrdili da je NSA-in program nadzora bio ključan u borbi protiv domaćeg terorizma.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, izjavio je da je Snowdenu državljanstvo dodijeljeno na vlastiti zahtjev, prenosi Hina.  Rusko državljanstvo zatražila je i Snowdenova partnerica Lindsay Mills, dok ga njegovi sinovi već imaju jer su rođeni u Rusiji, rekao je za agenciju Ria Novost Snowdenov odvjetnik Anatolij Kučerena.

Kučerena je također objasnio i da se na Snowdena ne odnosi Putinova naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini jer "nije služio u ruskoj vojsci i stoga po sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su pozvani u vojsku".

Vezani članci
28. travanj 2024 10:51