Foto: Pixabay

Globalni ee-otpad u posljednjih je pet godina porastao za 21 posto, prenosi Hina. Prema izvješću UN-a, prošle godine bacilo se 53,6 milijuna tona električnog i elektroničnog otpada, a samo 17 posto od tog prikupljeno je da bi se ponovno koristilo.

Procjenjuje se da je najmanje 57 milijardi dolara vrijednih komponenti poput zlata i srebra, koji se nalaze u mobitelima, odbačeno, umjesto reciklirano. Brzi razvoj elektronike, masovna potrošnja električnih uređaja, kratki vijek i komplicirani popravci zaslužni su za ovaj porast.

Međunarodna telekomunikacijska unija u Ženevi upozorava da velike količine električnog i elektroničkog otpada predstavljaju veću opasnost za okoliš jer u sebi sadrže toksične materijale. Svaki čovjek na svijetu u prosjeku godišnje proizvede više od sedam kilograma električnog i elektroničnog otpada.

Uređaji poput računalnih monitora koji sadrže katodne cijevi, plazma televizora, prijenosnih DVD uređaja s LCD ekranima smatraju se opasnima, ali ipak nisu ograničeni, pišu na stranici Do Something.