Foto: PR

EIT Health RIS Innovation Call poziv je za inovacije u organizaciji EIT Healtha koji se održava treću godinu zaredom. Cilj ovog programa jest podržati zdravstvene inovacije koje se razvijaju u mnogim dijelovima Europe, a Hrvatskoj je u posljednje dvije godine omogućeno financiranje tri startupa.

Seminar na kojemu svi zainteresirani mogu dobiti više informacija o sudjelovanju održati će se 26. listopada, a prijave traju od 15. listopada do 15. studenog na web stranicama EIT Healtha.

Projekti koji su odabrani na natječaju dobivaju bespovratna sredstva uz koja dobivaju i besplatnog mentora, partnera za daljnji rad i imaju mogućnost pristupiti mreži elitnih zdravstvenih dionika u Europi.

U Hrvatskoj su odobrena tri projekta pod nazivima KneEMG, COM2LLD i Beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku.

KneEMG je uređaj koji pomaže ljudima da izbjegnu ozljede koljena te različitih atrofija mišića nogu. COM2LLD je uređaj koji je namijenjen za sprječavanje mišićno-koštanih problema, a beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku je sustav s 3D hardverskim senzorom koji olakšava kirurzima posao tako što omogućuje beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici tijekom operacije.

EIT Health RIS Innovation Call podržalo je 30 europskih konzorcija zdravstvenih inovatora u razdoblju od 2019. godine do 2020. godine, a nakon što je prošle godine doživio veliki uspjeh, projekt je ove godine omogućio financiranje boljih i kvalitetnijih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova.

“Cilj nam je podržati sljedeću generaciju inovatora u uspostavljanju novih tvrtki koje se razvijaju u zdravstvenu”, rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.