Foto: Pixabay

Australsko nebo četiri mjeseca nije plave, već narančaste boje. Požarima koji su spalili teritorij veličine dvije zemlje poput Belgije, u atmosferu su otpustili 400 megatona ugljičnog dioksida i drugih pogubnih zagađivača, objavili su iz Kopernika, EU sustava za promatranje Zemlje.

Dok vatrogasci svim snagama pokušavaju obuzdati vatru, dim od šumskih požara dosegnuo je gradove u Južnoj Americi, a već se vide i smeđe naslage pepela na ledenjacima Novog Zelanda, upozoravaju iz Kopernika. Očekuje se da će se dim proširiti i na Arktik.

Broj nestalih zasad se mjeri u desecima, više od 1300 kuća sravnjeno je sa zemljom, a najbrojnije žrtve su životinje, koje su prva asocijacija na Australiju.

“Bez ikakve sumnje, uginulo je više od milijardu životinja”, za HuffPost je izjavio ekolog sa sveučilišta u Sydneyu, Chris Dickman.

Pogibija životinja ne prestaje, australski snajperisti u srijedu su dobili zadatak ubijanja 10.000 deva koje se u potrazi za vodom i hranom ugrožavaju domorodačko stanovništvo. Južnoaustralsko ministarstvo ekologije, koje podržava ubijanje deva, tvrdi da mnoge od njih ionako ugibaju od žeđi ili bivaju pregažene u stampedima do vode, kako piše Večernji list.

Dickman je naveo i kako je jedini preostali tračak nade usred ove katastrofe bio taj što je vlada napokon poslušala savjete ekologa i znanstvenika za okoliš.