Foto: Lara Martinović/Global

Razmijeni se! – naziv je Međunarodnog sajma mobilnosti koji se jučer održao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Osim što je za cilj imao predstaviti partnerske institucije, čiji su se promotivni materijali mogli pronaći na postavljenim štandovima, u sklopu Sajma organizirana su edukativna i inspirativna predavanja kako bi studente potaknula na aktivno uključivanje u studentsku razmjenu, doznajemo od voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju Suzane Karabaić.

Sam program, Erasmus+, najveći je program Europske unije u području obrazovanja, usmjeren jačanju znanja i vještina te zapošljivosti građana EU.  Jedna od mogućnosti koje pruža je provođenje dijela studija u inozemstvu u jednoj od 25 partnerskih institucija. Više od 120 sporazuma obuhvaćenih ovih programom još je jedna od značajki s kojim je okupljene upoznala koordinatorica za mobilnost studenata Ekonomskog fakulteta Lidija Priščan.

Foto: Lara Martinović/Global

Osim Erasmusa, svi zainteresirani mogli su se upoznati i s drugim programom, CEEPUS-om, koji se odnosi na razmjenu isključivo u zemljama srednjoistočne Europe.

U sklopu sajma održano je i predavanje bivšeg studenta Ekonomskog fakulteta Tomislava Perka, koje je započelo je videom koji tematizira njegov život proteklih desetak godina – od uspješnog ekonomista, preko financijske krize do autora knjige “1000 dana proljeća”. Njegovo iskustvo i odvažnost da ostvari svoje želje doveli su da do važne poruke koju je podijelio i sa studentima, a ta je da ostvarujemo svoje ciljeve, da isprobamo nešto novo i stvorimo svoju priču za koju nam nisu potrebni drugi.

Zabavno-poučnog karaktera bio je i drugi dio programa koji je vodio Luka Bulić, također nekadašnji student EFZG-a. Kroz razgovor sa stipendistima uz dijalog, smijeh i pjesmu mogla su se poslušati iskustva onih koji su svoju razmjenu provodili u zanimljivim zemljama.

Ipak, najveći dio ovoga sajma odvijao se na hodnicima fakulteta gdje su bili postavljeni štandovi na kojima se moglo upoznati sa zemljama i partnerskim institucijama, ali i s kolegama koje su svoje razmjene proveli u istima, pri čemu je svatko zainteresiran mogao dobiti informacije iz prve ruke.

Foto: Lara Martinović/Global