Predsjednik Erasmus studentske mreže (ESN) Joao Pinto te direktor Pernod Ricarda, Alexandre Ricard produžili su na nedavno održanoj konferenciji u Bruxellesu partnerstvo te time ušli u osmu godinu provedbe projekta pod nazivom Responsible Party.

Responsible Party prva je europska inicijativa povezana sa smanjivanjem konzumacije alkohola kod studenata koju su kreirali Pernod Ricard i ESN International čiji je punopravni član i ESN Hrvatska. Projekt se provodi u 32 europske države te je od svoje početne faze do danas obuhvatio oko 580 tuluma koji potiču odgovorno ponašanje i čak 400.000 europskih studenata.

Studenti smatraju da je distribucija vode na tulumima ključna

Objavljeno je i opsežno zajedničko istraživanje diljem Europe nad više od 30.000 sudionika. Ključne informacije i zaključci tog istraživanja su:

  • 88 posto studenata tvrdi kako je Responsible Party koristan program
  • Većina studenata konzumira tri do četiri pića tijekom tuluma, odnosno jedno piće po satu
  • Najčešće se konzumira pivo (42 posto), zatim vino (26 posto) te ostala pića
  • Studenti smatraju da je distribucija vode na tulumima ključna

Tijekom samih Responsible Party tuluma studenti volonteri ESN-a djeluju kao ambasadori tzv. Party Squad te pružaju konkretne savjete za odgovornu konzumaciju alkohola. Dva glavna cilja projekta su podići svijest o rizicima prekomjerne konzumacije alkohola te predložiti načine za umjerenu konzumaciju te eliminiranje negativnih učinaka alkohola među mladima putem, primjerice, ponude vode na studentskim tulumima.

Od prošle godine do sada podružnice ESN-a Hrvatska organizirale su 10 Responsible Partija dok je jedan organizirao sam ESN Hrvatska. Najveće postignuće je bio tulum koji je organizirao ESN Dubrovnik na kojem je sudjelovalo gotovo 500 sudionika. Od početka 2018. organizirana su četiri tuluma ovakve vrste s oko 600 inozemnih studenata na razmjeni. Trenutni tim čini Nacionalni Responsible Party koordinator Mario Batinović s timom od 20 volontera diljem Hrvatske.