Foto: Pixabay

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko podržat će prijedlog Europske komisije da Rijeka i Galway zadrže status Europskih prijestolnica kulture do travnja 2021., s obzirom na to da zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom nisu mogli provesti sve planirane aktivnosti, prenosi Hina. Ona je u međuvremenu imenovana izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture do 2033. godine, stoji na njezinoj službenoj web-stranici.

Objasnila je da su planirani događaji u oba grada u većinom otkazani ili odgođeni zbog uvedenih restrikcija od ožujka 2020., bez ikakve izvjesnosti hoće li se i pod kojim uvjetima održati. Prilikom imenovanja izjavila je da se slavljenjem europske kulturološke raznolikosti te promicanjem tradicije i kulturne baštine lokalnim kreativnim projektima otvara pozornica s brojnim mogućnostima.

Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvješća na temelju prijedloga Komisije, prenosi Hina. Ukazala je na značaj ovog Izvješća za gradove Rijeku i Galway. Na temelju Izvješća pozvat će Europsku uniju da osigura potrebnu financijsku pomoć za ostvarenje svih neprovedenih projekata i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. 

Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života, vjeruje da Rijeka i Galway zaslužuju pravu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost.

“Rušenje predrasuda i ugošćivanje raznolike publike i umjetnika oduvijek su bili u srži Europskih prijestolnica kulture”, rekao je Schinas, koji tvrdi da će te vrijednosti i dalje ostati prioritet.

Predložena je i odgoda godine u kojoj će Novi Sad u Srbiji, Temišvar u Rumunjskoj te Eleusina u Grčkoj biti domaćin Europske prijestolnice kulture. Tako je domaćinstvo Novog Sada prebačeno s 2021. na 2022., a Temišvara i Eleusine na 2023. godinu.