Foto: Media team Zadar 2019.

Sve prisutniji trend izbjegavanja političkih tema nije zaobišao ni studente, a tome je odlučio doskočiti Europski parlament mladih Hrvatske. Kao nevladina i neprofitna udruga koja je dio Europskog parlamenta mladih, krovne organizacije Europske unije, okupljaju mlade diljem Europe da bi razbili njihove predrasude prema društvenoj angažiranosti i potaknuli ih da postanu aktivni građani.

Stil rada ove udruge oblikovan je prema modelu Europskog parlamenta i godišnje organiziraju nekoliko zasjedanja na kojima, uz druženje i interaktivne metode, pokušavaju uključiti mlade u društvena zbivanja povezana s aktivnim građanstvom.

“Već sam četiri godine dio Europskog parlamenta mladih Hrvatske i u meni se probudila svijest o aktivnom građanstvu i prilikama za umrežavanje na profesionalnoj i prijateljskoj razini”, naveo je Kranjčec

“Kroz zasjedanja, kojih od ove godine imamo više, pokušavamo navesti mlade da izađu iz svoje sigurne zone, odnosno pomoći im da se riješe straha od javnog nastupa i iskazivanja vlastitog mišljenja”, istaknuo je Karlo Sintić, jedan od glavnih organizatora ovogodišnjeg zasjedanja EPMH-a u Zadru.

Upoznavanje mladih iz različitih kultura

Posljednji je tjedan ožujka bio rezerviran za 29. Nacionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih koje je u Zadru okupilo stotinjak sudionika iz 17 europskih zemalja koji su, u četiri dijela zasjedanja, nastojali upoznati mlade Hrvate s drugim kulturama i običajima, ali i s problemima s kojima se oni, kao dio europske mladeži, mogu susresti.

“Nakon sudjelovanja na tridesetak događaja, osjetio sam različitost kultura i počeo razvijati sve veću toleranciju i volju za međukulturalnim dijalogom sa svojim vršnjacima”, rekao je Antonio Kranjčec, jedan od organizatora ovogodišnjeg Nacionalnog zasjedanja.

Svako se zasjedanje, bilo regionalno, nacionalno ili međunarodno, sastoji od teambuildinga tijekom raznih aktivnosti na kojima se delegati upoznaju. Predsjednik službeno otvara zasjedanje rada u odborima na kojima se raspravlja o temama, predlažu se rješenja, a na generalnim skupštinama svaki odbor predstavlja svoj rad pred ostalim sudionicima. Održavaju se i kulturna događanja čiji je cilj, s obzirom na to da su sudionici iz mnogih zemlja, zbližavanje različitih kultura.

Probudi se, tvoje je vrijeme!

“Rise and shine, it’s up to you to define” krilatica je ovogodišnjeg nacionalnog zasjedanja u Zadru koja objedinjuje teme kojima se pokušava ukazati na problem neaktivnosti mladih u zajednicama, zemljama i Europskoj uniji općenito i potaknuti mlade na aktivno građanstvo dijeljenjem mišljenja i iskustva.

Foto: Media team Zadar 2019.

“Već sam četiri godine dio Europskog parlamenta mladih Hrvatske i u meni se probudila svijest o aktivnom građanstvu i prilikama za umrežavanje na profesionalnoj i prijateljskoj razini”, naveo je Kranjčec.

Europski parlament mladih Hrvatske najveći naglasak stavlja upravo na međuljudske odnose, međusobno poštivanje, uvažavanje i, naravno, zabavu, koja igra jednu od glavnih uloga, a to nam potvrđuje i Ljubica Jurlina, glavna organizatorica ovogodišnjeg Nacionalnog zasjedanja.

“Europski parlament mladih Hrvatske pružio mi je platformu putem koje mogu unaprijediti svoje postojeće vještine, ali i steći nove”, rekla je Jurlina.

“Svaki sudionik na zasjedanjima počinje s pozicijom delegata, a nakon toga odabire smjer u kojem želi nastaviti, odnosno akademski, medijski ili organizatorski tim što znači da je EPMH svojevrsna platforma gdje su šanse za napredak i umrežavanje s mnoštvom novih ljudi zaista goleme”, zaključio je Sintić.