Foto: Ozren Valentić

Na natjecanju za Europsko stablo 2021. godine, koje traje od 1. do 28. veljače, sudjeluje i Hrvatska sa stablom ladonje iz Medulina, nazvanom “Najstarija Medulinka”, koja je pobijedila na nacionalnom natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine. Ove godine ukupno je 14 stabala iz Europe kandidirano za nagradu, a glasati se može do kraja mjeseca na službenoj stranici natjecanja.

Stablo ladonje nalazi se na trgu u središtu Medulina, a procijenjena starost je 115 godina. Može “poživjeti” i do 1000 godina, krošnja je kuglasta, a kora debla glatka i siva. Plod drveta je jestiv, crne boje i slatkasta okusa kao čokolada, pa ih u Istri i nazivaju “čokolatinima”.

“Simbol medulinske place, ova je ladonja svjedok života mjesta i ljudi više od stoljeća. Uz nju se događaju mnoge mjesne fešte, maškare, razni običaji i koncerti, a oduvijek se ‘spod ledonje’ mještani susreću i druže”, kazala je idejna začetnica projekta i diplomirana ekonomistica Sonja-Barbara Bader. Naglasila je običaj Majnice u kojem mladići dokazuju svoju hrabrost i ljubav prema djevojkama tako da u noći prvog svibnja prema ritualu kradu svakojake predmete iz dvorišta mještana te ih donose ispod drveta ladonje.

“Mnogo nam znači što upravo ona ponosno predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem europskom natjecanju, a ujedno je i najbolja predstavnica Medulina i cijele naše općine u Europi i svijetu”, rekla je Bader.

Foto: Zoran Burazerović

U sam proces uključili su se mnogi mještani koji su izrađivali likovne i ručne radove, suvenire, a pokrenuta je i akcija sadnje ladonja po naseljima općine Medulin kojoj su sudjelovala i djeca iz vrtića i škola. Snimljen je i plesni izazov na trgu pod ladonjom. Ostvarena je i suradnja s Hrvatskim šumarskim institutom na projektu kloniranja stabla.

“Cilj ovog posebnog i vrijednog natjecanja jest da se promocijom priča o pojedinim stablima promovira bioraznolikost i prirodna bogatstva Hrvatske diljem Europske unije i svijeta”, zaključila je Bader i dodala da je vrlo važno podizati svijest javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 17. ožujka u Bruxellesu u sklopu međunarodne konferencije “Planting for the future”, odnosno “Sadnja za budućnost”.

Natjecanje za Europsko stablo godine, prvi put održano 2011. godine, temelji se na pričama o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Hrvatska je prvi put sudjelovala 2018. godine, a prošle je godine “Zaljubljeni Ginko” iz Daruvara osvojio 2. mjesto.