Foto: Petra Orešković / GLOBAL

Mobilnost studenata Sveučilišta u Zagrebu od iduće godine bit će još veća, a osim klasične fizičke razmjene uvodi se mogućnost online mobilnosti. Tako će dobar dio studenata već od jeseni 2021. moći prisustvovati jednom dijelu nastavnih i izvannastavnih programa na sveučilištima Deusto u španjolskom Bilbaou, Ruhr u njemačkom Bochumu, Koç u turskom Istanbulu, Erazmus u nizozemskom Rotterdamu, te sveučilištima u irskom Corku, belgijskom Liègeu i finskom Oulu.

‘Sendvič model’

Ovih osam europskih sveučilišta provode projekt Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC), u sklopu Erasmus+ programa. Krajnji cilj projekta je potaknuti radoznalosti i međusobno upoznavanje i učenje u europskom kontekstu, ističe prof. dr. sc. Ivan Koprić, predstavnik Sveučilišta u Zagrebu.

Svaki student moći će dio svog obrazovanja organizirati u nekom od sedam sveučilišta koji su u savezu sa zagrebačkim. To može biti fizička mobilnost, kao i do sada, a može biti online mobilnost.

Svaka ocjena bit će priznata, kao i ECTS bodovi“, kaže Koprić. Količina mobilnosti, tvrdi, ovisi o željama studenata, ali i o fakultetu, jer svaki pojedinačno odlučuje koliko će sudjelovati u projektu.

Foto: Petra Orešković / GLOBAL

“Mi smo to nazvali ‘sendvič modelom’ mobilnosti, to jest razmjene studenata”, napominje Koprić. To znači da će student, koji se upisuje na fakultet zagrebačkog sveučilišta, na tom sveučilištu steći i diplomu, ali sam bira hoće li u potpunosti studirati u Zagrebu ili će u određenoj mjeri iskoristiti mogućnosti fizičke i online mobilnosti unutar UNIC-a.

“Svatko sam bira što će staviti u sendvič, netko će staviti više šunke, a netko više salate”, slikovito pojašnjava predstavnik zagrebačkog sveučilišta.

Koprić nadodaje da smisao UNIC-a nije “otići i položiti neki kolegij tamo gdje mislimo da će nam biti lakše”, već je smisao učenje u interkulturalnom kontekstu, u virtualnoj učionici zajedno sa studentima drugih krajeva Europe. To će značiti, objašnjava profesor, da će nastavnici koristiti primjere koji su razumljivi i bliski svima.

Naglasak će se staviti na raznolikost koja vlada na Sveučilištima uz oblikovanje svijesti da postoje razlike, ali da one ne stvaraju zapreke.

“Znamo da ima studenata koji su, na primjer, slabijeg imovinskog stanja. Imamo i isključene skupine koje rijetko dolaze na sveučilište, kao sto su Romi. Mi bismo htjeli postići pravednost i inkluzivnost”, navodi Koprić.

Cilj je trajna suradnja

Projekt je službeno lansiran početkom ove akademske godine. Predviđene projektne aktivnosti UNIC-a trebaju se razviti u trogodišnjem razdoblju, dok se puna institucionalizacija s namjerom trajne suradnje očekuje u šestogodišnjem razdoblju.

“Mi ćemo nastaviti našu suradnju i želimo da nakon šest godina i dalje ostanemo Europsko Sveučilište, a ne da kažemo ‘projekt je gotov, sad se više ne poznajemo’. Želimo trajno surađivati”, napominje profesor.

Projekt provodi Europska komisija koja želi fokusirati financijsku potporu u prostoru visokog obrazovanja i istraživanja samo na europska sveučilišta i njihove programe. UNIC ima oko 223.000 studenata i obećano je da će 50 posto studenata biti mobilno, kao i 25 posto nastavnika i osoblja.

Tri komponente

Projekt će se uglavnom provoditi online, ističe Koprić, a najlakše se može podijeliti na tri komponente: Međusveučilišni kampus, Akademija izrazite raznolikosti i Gradski laboratoriji. Međusveučilišni kampus odnosi se na mobilnost studenata i osoblja unutar sastavnica UNIC-a, a drugu komponentu čini poticanje na
prihvaćanje studenata i osoblja svih karakteristika i podrijetla.

Treća komponenta UNIC projekta je nastanak Gradskih laboratorija. Riječ je o prostorima za razmjenu znanja unutar gradova i s drugim gradovima. U svakom od osam sveučilišta koja čine UNIC savez osnovat će se šest gradskih laboratorija, ističe Koprić. Predstavnik Sveučilišta u Zagrebu napominje da su pregovori s Gradom Zagrebom već pokrenuti. Kroz mrežu gradskih radilišta studenti svih fakulteta i akademija će zajedno s mentorima osigurati uključivanje pripadnika ranjivih i isključenih skupina u puni život zajednice i studiranje, istraživanje, nastavnički i drugi rad u sklopu Sveučilišta u Zagrebu i UNIC-a.