StoryEditor

FESTIVAL SVJETLA Još večeras donji grad u šarenom izdanju koje simbolizira brigu za okoliš

Arhitektura Donjeg grada zasjala je u šestom izdanju zagrebačkog Festivala svjetla koji ove godine naglasak stavlja na planetu Zemlju

Autor:
Tea Radović
24/03/2024 u 09:21 h
18218
TEA RADOVIC/GLOBAL

Uži centar Zagreba pet večeri svakoga ožujka svijetli jače no inače. Festival svjetla ove se godine održava od 20. do 24. ožujka, a gotovo 30 šarolikih projekcija najavljuje početak proljeća te duže i sunčanije dane. Od Zrinjevca, preko Stare Vlaške i Opatovine, pa sve do Marulićevog trga nemoguće je ne primijetiti boje koje, od 18 do 23 sata, krase zgrade i šetališta, ali i umjetničke instalacije i objekte kao što je primjerice AI parazit na Trgu Mažuranića, Procvat pored kina Tuškanac ili Perspektiva na Europskom trgu.

image
TEA RADOVIC/GLOBAL

Prvi je put grad zasjao 2017.

Festival svjetla prvi je put obasjao Zagreb 2017. godine, a u centru pozornosti bila Galerija Klovićevi dvori koja je slavila 35 godina rada. Tada je bilo sedam lokacija sa svjetlosnim projekcijama dok je danas, na šestom izdanju festivala, taj broj čak četiri puta veći. Nakon trećeg izdanja festivala uslijedile su dvije godine pauze zbog svima dobro poznate pandemije, pa se tako festival nije održao 2020. i 2021. godine.

image
TEA RADOVIC/GLOBAL

Trenutak solidarnosti – Sat za planet Zemlju

Autori ovogodišnjih svjetlosnih instalacija pratili su temu planeta Zemlje, očuvanja prirode i održivosti što pokazuju kreacije prepune cvijeća i zelenila, a u sklopu akcije Sat za planet Zemlju i suradnje sa World Wide Fund for Nature (WWF) Adria, sve se projekcije gase u subotu od 20:30 do 20:45. Multimedijalni umjetnik Alex Brajković za tih je simboličnih 15 minuta kreirao posebnu glazbeno-zvučnu kompoziciju za uši onih koji se tada nađu na Marulićevom trgu.

Osvještavanje ljepota oko nas još je jedan od ciljeva šestog izdanja Festivala svjetla, a realizaciju projekta u rukama imaju Turistička zajednica grada Zagreba i tvrtka Lumigea koja se bavi rasvjetom i uređenjem interijera, a ujedno je i autor prvog izdanja festivala. U daljnjim izdanjima Lumigea ima ulogu izvršnog producenta, a cijeli projekt podupire i Grad Zagreb.

image
TEA RADOVIC/GLOBAL
image
TEA RADOVIC/GLOBAL
Vezani članci
27. travanj 2024 13:05