StoryEditor

GFUK 2020. Kazališni festival u Zagorju ipak će se održati, ali ujesen

Iako je za sada riječ samo o jednom odgođenom događaju, gradu u kojem turizam živi isključivo od kulture, ovo je zasigurno veliki udarac.
Autor:
Global.
02/04/2020 u 15:35 h
Zbog preventivnih mjera poduzetih protiv pandemije korona virusa ‘Glumački festival u Krapini‘ otkazan je i po prvi će se puta održati u jesenjem terminu. Od 2. do 18. listopada 2020. godine u kulturnom sjedištu Krapinsko-zagorske županije, ali i 26 gradova i općina diljem Hrvatskog zagorja publika željna kulture ipak će moći svjedočiti već objavljenom repertoaru od ukupno 13 naslova. Manifestacija koja se tradicionalno otvara u Krapini, ali gostuje i u mnogim zagorskim mjestima posljednjih je godina poznata i pod nazivom ‘GFUK i po Zagorju‘. Iako se već 12 godina za redom festival održavao u tradicionalnom terminu nakon Uskrsa, zbog odluke Stožera civilne zaštite prema kojoj se obustavlja rad svih kulturnih djelatnosti, članovi upravnog tijela ‘GFUK‘-a u suradnji s Gradom Krapinom ove su ga godine bili prisiljeni odgoditi.

Turizam živi na kulturi

"Što se tiče samog grada Krapine, jedino je ‘GFUK‘ bio u terminu koji smo zbog zabrana morali odgoditi. Sljedeće što nam dolazi su ‘Noć krapinskog pračovjeka‘ i ‘Ljeto u Krapini‘ sredinom i krajem lipnja. Hoće li se održavati, vidjet ćemo s obzirom na situaciju", poručili su iz Turističke zajednice grada Krapine. Iako je za sada riječ samo o jednom odgođenom događaju, gradu u kojem turizam živi isključivo od kulture, ovo je zasigurno veliki udarac. Za 2020. godinu u sklopu 13. po redu ‘GFUK-a i po Zagorju‘ najavljeno je pet predstava koje su se tijekom tri tjedna trebale održati u samom gradu. Nadalje, još se osam naslova trebalo izvoditi u okolnim mjestima u regiji. Suorganizatori ‘GFUK‘-a Adam Končić i Ladislav Prežigalo nekoliko su godina osluškivali svoju publiku te shvatili da njihove Zagorce najviše privlači zabavni sadržaj. Iz tog će razloga gostujuća kazališta poput ‘Lude kuće‘ i ‘Kerempuha‘ i ove će godine izvoditi komedije. Kako najmlađa publika ne bi ostala zakinuta, zagrebačko Gradsko kazalište ‘Žar ptica‘ izvodit će višestruko nagrađivanu predstavu ‘Tonček i Točkica‘. Bez obzira na bogat sadržaj, postavlja se pitanje hoće li promijenjeni termin utjecati na broj posjetitelja? "Mislim da je termin dobro prolongiran i nadam se da će se do tad situacija s korona virusom smiriti. A s druge strane, vjerujem da će i ljudi biti željni izlaska i da će bez bojazni prisustvovati svim događanjima", optimističan je Končić, predsjednik Kulturne udruge ‘Glumački festival u Krapini‘. Iz Turističke zajednica grada Krapine doznajemo kako su i oni zadovoljni terminom te se ne boje slabe posjećenosti.

Neće manjkati interesa

"Sva događanja u tom razdoblju nude sadržaje drukčijeg tipa pa mislimo da publika neće izgubiti interes. U listopadu i studenom smo ionako nudili manje sadržaja te bi tek u prosincu krenuo novi program vezan uz adventsko vrijeme", rekla je je jedna od djelatnica. Čini se da će ovogodišnja jesen u Hrvatskom zagorju obilovati kulturnih sadržajima. Na sreću, ‘GFUK‘ se svojim novim terminom uspio uskladiti sa svim drugim događanjima u sjeverozapadnoj regiji. "U listopadu smo ušli samo u preklapanje prvog vikenda s ‘Klanječkim jesenima‘. Ništa drugo se ne bi trebalo preklopiti jer će do tad krapinski ‘Tjedan kajkavske kulture‘ te manifestacije ‘Branje grojzdja‘ u Pregradi i ‘Sprehajanje‘ u Zlataru završiti. A ovim putem zahvaljujem i Radiju Hrvatsko Zagorje Krapina što su pomaknuli termin svoje ‘Zagorske krijesnice‘ pa će se to održati tjedan dana kasnije nego inače, zadnji vikend u listopadu", rekao je Končić.
18. travanj 2024 16:01