Foto: Neva Žganec / GLOBAL

“Još jedna runda”, film koji je na ovogodišnjim Oscarima osvojio nagradu za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, ponovno je pokazao koliko kvalitetna i zanimljiva mogu biti filmska ostvarenja u kojima radnju pokreće piće. Raznolike situacije izazvane konzumacijom alkohola pokazale su se kao inspiracija u mnogim filmskim žanrovima, od komedija do teških drama i psiholoških trilera. Ovog tjedna donosimo preporuke pet filmova u kojima glavnu ulogu nosi upravo – alkohol.

“Wake in Fright”

Redatelj: Evan Jones

Godina: 1971.

Žanr: Drama /crna komedija /avanturistički

Wake in Fright” je nasilan kaos začinjen hektolitrima alkohola smješten duboko u spaljenu unutrašnjost Australije. Riječ je o ostvarenju koje je godinama držalo laskavu titulu divljeg filma australskog novog vala. Obiluje veoma pamtljivim scenama koje dugo ostaju s gledateljima. Definitivno nije riječ o filmu lakom za gledanje, ali kreativni pristup kojim je prikazan utjecaj alkoholnog delirija, dosade i egzistencijalne tjeskobe donosi posebno filmsko iskustvo. Od prve minute filma alkohol teče u potocima i slijeva se niz grla likova koji tumaraju spaljenom zemljom u potrazi za izlazom iz različitih duševnih i psiholoških stanja.

Film je majstorski režiran i ostvario je utjecaj na brojna druga filmska ostvarenja, a pohvale mu je godinama kasnije uputio čak i Tarantino. “Wake in Fright” jedan je od zaboravljenih dragulja australske kinematografije i unatoč tome što je snimljen početkom 1970-ih godina i danas djeluje jednako snažno i zlokobno kao i na dan premijere.

“Mamurluk” (“The Hangover”)

Redatelj: Todd Phillips

Godina: 2009.

Žanr: Komedija

“Mamurluk” je jedna od onih komedija koje ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je prisjetiti se urnebesnih scena u kojima Zach Galifianakis, Bradley Cooper i ostatak ekipe pokušavaju u potpunosti shvatiti razmjere pijanog kaosa koji su stvorili. “Mamurluk” je došao na kraju 2000-ih, ali je definitivno jedna od najboljih komedija desetljeća i prirastao je srcu milijunima gledatelja diljem svijeta zbog sjajne glume i veoma simpatičnih likova.

Scena s tigrom u kupaoni postala je dio popularne kulture i sinonim za posljedice ludih pijanih večeri s ekipom. Jedan od najjačih aduta filma definitivno su i sjajne glumačke izvedbe te dijalozi koji osim što sjajno funkcioniraju u smislu komedije na neki način pogađaju i duh vremena u kojemu je film snimljen. “Mamurluk” je film koji zadržava šarm i komičnost čak i nakon višestrukih gledanja, stoga je sjajna preporuka za podizanje raspoloženja.

“Veliki Gatsby” (“The Great Gatsby”)

Redatelj: Baz Luhrmann

Godina: 2013.

Žanr: drama, romantični film

“Veliki Gatsby” je adaptacija istoimenog književnog klasika Francisa Scotta Fitzgeralda. Priča o misterioznom Jayu Gatsbyju i njegovoj opsesiji bivšom ljubavi Daisy zaokružena je vikendima punim dekadencije tipične za lude 1920-e. Na Gatsbyjevim zabavama teče alkohol usred prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama. U glavnim ulogama su Leonardo DiCaprio i Tobey Maguire, a izvršni producent glazbe je svjetski poznati reper Jay-Z. Cijeloj alkoholnoj atmosferi posebno doprinosi upravo glazba s jakim utjecajem jazza koji je 20-ih, kad se odvija radnja filma, bio izuzetno popularan. Ipak, jazz ima moderan prizvuk i daje gledateljima poseban doživljaj ove dekade.

“Napuštajući Las Vegas” (“Leaving Las Vegas”)

Redatelj: Mike Figgis

Godina: 1995

Žanr: Drama

I ovaj je film također smješten u Las Vegas, ali od lagane komedije poput “Mamurluka” udaljen je za nekoliko dubokih slojeva očaja. “Napuštajući Las Vegas ostvarenje je u kojem Nicolas Cage nosi jednu od najboljih uloga u karijeri i kojem mu polazi za rukom na nevjerojatan način portretirati propadanje duše i tijela glavnih junaka, dok povremeno ipak nudi trenutke nade i nježnosti.

Cage je sjajno utjelovio Bena Sandersona, scenarista i teškog alkoholičara, čovjeka koji je na rubu propasti koji s vremena na vrijeme uspijeva povratiti nešto od svojeg starog šarma i volje za životom, koji odlazi u Las Vegas da bi si oduzeo život opijajući se po sumnjivim barovima. “Napuštajući Las Vegas” jedan je od najboljih filmskih prikaza alkoholizma, ali je i sjajna drama o dubini i kompleksnosti međuljudskih odnosa. Filmu posebnu notu šarma daje i prikaz Las Vegasa kao neobične urbane cjeline i ujedno grad kockanja i poroka.

“Munjeni i zbunjeni” (“Dazed and Confused”)

Redatelj: Richard Linklater

Godina: 1993.

Žanr: komedija

“Munjeni i zbunjeni” je tipičan tinejdžerski film o odrastanju. Radnja se odvija 1976. godine u Teksasu na zadnji dan škole kada se događa neizbježno opijanje zbog kojeg se tog dana rijetki sjećaju. Film prati više grupa maturanata i njihovih prijatelja koji planiraju svoje veliko slavlje i ne dopuštaju da ih komplikacije spriječe.

Ovaj film posebno se ističe jer su u njemu glumili mnogi danas svjetski poznati glumci dok su još bili na samom početku svojih karijera. Među njima su Matthew McCounaghey, Ben Affleck, Milla Jovovich i Renée Zellweger. McCounaghey je svoju poznatu mantru “Alright, alright, alright” koja će kasnije postati često citirana u popularnoj kulturi i drugim filmovima po prvi put izrekao upravo u ovom filmu. Također je zanimljiv samo i zbog specifičnog vremenskog razdoblja u kojem je smješten. Daje uvid u vremena u kojima se mobiteli još nisu koristili i bilo je nešto teže organizirati slavlja, a gotovo je komično koliko krivih postaja je nekad trebalo proći da bi se došlo na pravo mjesto.