Foto: Neva Žganec / GLOBAL

Možda niti jedna kategorija nagrade Oscar ne izaziva toliko iščekivanja i iznenađenja kao dodjela u onoj za najbolji film. Upravo ta kategorija često je predmet žustrih rasprava i mnogo puta do sad izazvala je velika neslaganja kritike i publike. Ovaj tjedan donosimo pet najkontroverznijih Oscara dodijeljenih u kategoriji za najbolji film.

Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare In Love)

Redatelj : John Madden

Godina: 1998.

Žanr: romantična komedija

Lagana romantična komedija “Zaljubljeni Shakespeare” do danas bi vjerojatno potonula u zaborav da nije igrom slučaja postala jedan od najkontroverznijih dobitnika Oscara za najbolji film. Na zaprepaštenje velikog broja filmskih kritičara i publike, u žestokoj konkurenciji između danas renomiranih klasika “Spašavanje vojnika Ryana”, Stevena Spielberga i “Život je lijep” Roberta Benignija, pobjedu je odnio upravo “Zaljubljeni Shakespeare”.

Kao jedan od razloga za tu po mnogima nezasluženu pobjedu često se navodi iznimno agresivna marketinška kampanja koja je pratila film i stalna lobiranja producenata, kao pokušaj utjecaja na žiri koji dodjeljuje nagrade. Takav pristup kasnije su usvojili mnogi poznati hollywoodski producenti pa se smatra da je pobjeda filma “Zaljubljeni Shakespeare” loše utjecala i na filmsku industriju i na imidž Oscara kao prestižne nagrade.

Film su neko vrijeme pratile i glasine o plagiranju scenarija ili barem njegovih dijelova, što je dodatno bacilo mrlju na pobjednika iz 1998. godine. Ipak, “Zaljubljeni Shakespeare” zanimljiva je komedija koja slavnog književnika prikazuje mnogo opuštenije nego što je inače slučaj i film pršti vješto ubačenim referencama na djela poput Romea i Julije. Osebujni kostimi i glavna ženska uloga Gwyneth Paltrow te živahna i komična priča glavni su aduti ovog filma. Međutim, upravo forsirana pobjeda u utrci za Oscara nad daleko snažnijim ostvarenjima glavni je razlog zašto je taj film ostao u pamćenju mnogim filmofilima.

Annie Hall 

Redatelj : Woody Allen

Godina: 1977.

Žanr: drama

Vjerojatno bi bilo koje druge godine pobjeda na Oscarima sjajnog Allenovog filma “Annie Hall” pobrala samo ovacije, ali 1977. godine takva odluka žirija ostavit će gorak okus u ustima filmskom svijetu. Upravo te godine u konkurenciji za Oscara za najbolji film pojavio se prvi nastavak planetarno popularne franšize “Ratovi zvijezda”, film koji je do danas stvorio vojsku obožavatelja diljem svijeta. Iako je film Woodyja Allena sjajna drama u kojoj se glavni lik na osebujan način prisjeća svoje neprežaljene ljubavi ipak se prema mišljenju mnogih kritičara njegova važnost ne može mjeriti s transformativnom snagom koju su isporučili “Ratovi zvijezda”.

Godinama kasnije “Ratovi zvijezda” će i dalje biti jedan od najutjecajnijih filmova ikada snimljenih dok je “Annie Hall” postalo već pomalo zaboravljen naslov. Odluka žirija da ignorira i ne prepozna važnost i snagu “Ratova zvijezda” razbjesnila je publiku i mnoge kritičare, a “netrpeljivost” Akademije prema žanrovskim naslovima nastavit će se i u budućnosti. Mnogi smatraju da je upravo 1977. godine stvoren imidž da na dodjeli Oscara horor i znanstveno-fantastični filmovi loše prolaze, a pobjeda filma “Annie Hall” postala je jedan od simbola te pojave. Iako su se stvari počele znatno mijenjati na bolje među mnogim kritičarima i danas prevladava mišljenje da su žanrovski filmovi često nepravedno zapostavljeni.

Forrest Gump

Redatelj: Robert Zemeckis

Godina: 1994.

Žanr: drama, romantični

Sentimentalan film “Forrest Gump” s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi prepoznatljiv je po paroli “run, Forrest, run”. Manje je poznato da je ovaj dobitnik Oscara za najbolji film bio nominiran uz Tarantinov film “Pakleni šund” koji je zadobio kultni status, a mnogi su ga smatrali favoritom za ovu nagradu. “Forrest Gump” je u usporedbi s “Paklenim šundom” puno emotivniji i sigurniji izbor. I jedan i drugi su dva vrlo popularna filma na koja se filmofili i filmski stručnjaci često referiraju, no mnogi smatraju da je Tarantinov film, čiji su stil kasnije mnogi kopirali, trebao biti pobjednik.

Vozeći gospođicu Daisy (Driving Miss Daisy)

Redatelj: Bruce Beresford

Godina: 1989.

žanr: drama/komedija

Malo je filmova koji su uspjeli osvojiti Oscara za najbolji film i istovremeno izazvati bijes publike, zajednice filmskih redatelja i brojnih kritičara kao što je to uspjelo filmu “Vozeći gospođicu Daisy”. Film je adaptacija istoimene predstave, a prati ostarjelu, bogatu bjelkinju Daisy Wertham koja, nakon što uzrokuje manju prometnu nesreću, zaposli privatnog vozača Afroamerikanca Hokea Colburna. Njega je utjelovio danas popularni Morgan Freeman.

Film se u teoriji trebao baviti probijanjem klasnih i drugih društvenih barijera, progovoriti protiv rasizma i gledateljima ispričati priču u kojoj dvoje ljudi prevladavaju međusobne razlike. Umjesto toga, stereotipnim prikazom Afroamerikanaca, lošim humorom i nostalgijom za “dobrim starim vremenima” izazvao je bijes mnogih Afroamerikanaca. Čak je i sam Morgan Freeman više puta ponovio da je film bio pogreška. S godinama je ostvarenje redatelja Brucea Beresforda dobivalo sve lošiju reputaciju, a kontroverzna pobjeda na Oscarima danas se pripisuje strahu žirija od novih ideja koje su krajem 1980-ih godina počele bujati u filmskom svijetu.

Fatalna nesreća (Crash)

Redatelj: Paul Haggis

Godina: 2004.

Žanr: socijalna drama

“Fatalna nesreća” film je čiji se naslov pretvorio u pravi sinonim za osvajanje nezasluženog Oscara. Riječ je o socijalnoj drami koju nose neka od najvećih imena Hollywooda poput Sandre Bullock i redatelja Paula Haggisa, a koja tematizira rasizam i socijalne probleme na ulicama Los Angelesa. Međutim, već nakon prvih projekcija brojni kritičari upozorili su na to da film zapravo koristi socijalne probleme i motiv rasizma isključivo kao mamac za nagrade. U trenutku kada je na dodjeli Oscara 2004. godine “Fatalna nesreća” odnijela pobjedu nad, po mišljenju kritičara, znatno važnijim i uvelike boljim filmom “Planina Brokeback” započele su žestoke kritike na račun žirija.

Jedna od najsnažnijih optužbi odnosila se na utjecaj scijentološkog lobija na odluke žirija, “hollywoodske religije” koju slijedi i Paul Haggis redatelj “Fatalne nesreće”, kao i nekolicina članova žirija u to doba. Jedna od najvećih kontroverzi isplivala je godinama kasnije kada su izvori bliski ondašnjem žiriju potvrdili da mnogi članovi nisu pogledali dramu Ang Leeja “Planina Brokeback”. “Fatalna nesreća” jedan je od rijetkih filmova koji su osvojili Oscara za najbolji film, a da je zbog žestoke reakcije kritičara i filmskih stručnjaka nagrada gotovo povučena.