StoryEditor

NI POSKUPLJENJE NE POMAŽE Broj pušača u svijetu prešao milijardu

Unatoč zabrinjavajućim brojkama, valja istaknuti da se između 1990. i 2019. godine, broj mladih pušača smanjio za više od 30 posto

Autor:
Global.
04/06/2021 u 09:30 h
<p>uvlacenje dima cigarete<br />
2.6.2021.<br />
FOTO: Pixabay</p>
uvlacenje dima cigarete 2.6.2021. FOTO: PixabayPIXABAY
Prema istraživanju projekta Globalnog opterećenja bolestima (GBD) tek objavljenog u stručnom časopisu The Lancet, broj pušača u svijetu u 2019. godini porastao je na 1,1 milijardu, a iste je te godine od posljedica pušenja umrlo 7,7 milijuna ljudi. U ovim se brojkama ponajviše ističe Kina, pa se navodi da trećina ukupnih pušača otpada na kinesko stanovništvo.

Broj mladih pušača se smanjuje

Osim toga, tim stručnjaka GBD-a otkrio je i da 89 posto novih pušača postaje ovisno o duhanu prije 25. godine života. Tu činjenicu ističe i glavna autorica studije Emmanuela Gakidou sa Sveučilišta Seattle u Washingtonu te vjeruje da ako osoba ne postane redoviti pušač do svoje 25. godine, vjerojatno ni neće. "Ovaj je podatak važan jer predstavlja veliku priliku da se djeluje na vrijeme i tako spriječi mlade ljude da počnu pušiti, što će pozitivno utjecati na njihovo zdravstveno stanje do kraja života", objašnjava Gakidou za istraživački centar Institute for Health Metrics and Evaluation. No, unatoč zabrinjavajućim brojkama, valja istaknuti da se između 1990. i 2019. godine, broj mladih pušača globalno smanjio za više od 30 posto. Izlaganje duhanskom dimu štetno je gotovo kao i pušenje, pa je Europska unija još 2009. godine ojačala propise o zabrani pušenja u javnim prostorima. Četiri godine kasnije, Komisija je objavila i sažeto izvješće u kojem se navodi da su sve zemlje EU-a donijele određene mjere u cilju zaštite građana od izloženosti duhanskom dimu. Tako se 2017. godine stvarna stopa izloženosti smanjila na 20 posto za barove i gostionice, odnosno na devet posto za restorane.

Pušači se pokušavaju prilagoditi

Budući da i Hrvatska slijedi taj trend, cijene za duhanske proizvode rastu, a u sve je više kafića pušenje zabranjeno. "Pušenje se pokušava skroz istrijebiti, a poskupljivanje duhanskih proizvoda je najbolji primjer", kaže studentica Martina Matijević s Fakulteta političkih znanosti, kojoj mjere za izlaganje duhanskom dimu ne odgovaraju. Poskupljenje ju tjera da smanji pušenje, ali nedovoljno. S druge strane, Anja Matole smatra da bi se pušači trebali prilagoditi nepušačima te otići u kafiće gdje je pušenje dozvoljeno. Dodaje i da je poskupljenje duhanskih proizvoda rezultat povišenog životnog standarda. "Puno je skuplje u odnosu na prije deset godina, ali sve je to marketing", vjeruje Anja, no ističe da bi ju daljnja poskupljenja mogla natjerati na prestanak pušenja.
25. travanj 2024 01:52