Foto: Press

Popularni britanski znanstvenik Chris Smith ovih je dana stigao u posjet Hrvatskoj. Na brojnim događanjima u organizaciji australskog i britanskog veleposlanstva, Instituta Ruđer Bošković te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Smith svojim programom nastoji podići svijest o važnosti znanosti, kao i međunarodnih znanstvenih suradnji.

Trenutačno radi kao profesor na prestižnom britanskom Sveučilištu Cambridge. Gostujući je profesor i na Sveučilištu Murdoch u australskom gradu Perthu.

Kako izići u javnost?

Popularnost je stekao na radiju BBC-a gdje je i započeo sa svojim najpoznatijim programom “The Naked Scientists”. Osim znanjem, publiku je osvojio i komunikacijskim vještinama, koje i sam smatra vrlo važnima za bilo koji aspekt ljudskog djelovanja.

 “Rekao bih da je komunikacija nevjerojatno važna i da je najmanje korištena vještina u znanosti. Ako ne znaš dobro komunicirati, ne možeš uspjeti ni u jednom području”, kaže Smith.

Foto: Press

Studentima svih znanstvenih smjerova odlučno savjetuje da počnu pisati blog o predmetima svojih istraživanja. Tako bi publika imala jasniji uvid u ono što mladi znanstvenici rade. Studente bi pisanje bloga naučilo komunicirati s publikom, što Smith smatra da je pola puta do uspjeha.

Kako bi znanstvenici bili prepoznati, izuzetno je važno znati na koji način predstaviti svoj rad. Međutim, postoji velik problem kod otvaranja znanstvenika prema mišljenjima javnosti.

“Mnogi znanstvenici misle da njihove priče neće biti interpretirane na pravi način ili da će biti kritizirani zbog svog obraćanja publici i medijima”, ističe Smith.

Dobra komunikacija znanstvenika s medijima može rezultirati boljoj edukaciji ljudi. U konačnici bi se proširila važnost znanosti, a to je i Smithov cilj.

Znanost i politika

Zato je za vrijeme svog posjeta našoj zemlji i održao sastanak s hrvatskim znanstvenicima i političarima. Kako sam kaže, cilj njihova sastanka bio je prvenstveno započeti međusobnu komunikaciju da bi znanstvenici mogli bolje razumjeti kako političari razmišljaju i rade, ali i da političari dobiju bolji uvid u izazove koji se stavljaju pred znanstvenike.

Kao i u svim industrijama, tako i u onima temeljenima na znanosti, ne može se učiniti mnogo bez financijske podrške, koja dolazi od vlade. Hrvatska se u tom pogledu susreće s mnogim problemima, no njihovo rješavanje jedino je moguće obostranim razumijevanjem.

Smithovu programu pridružila se i australska astrofizičarka Jacinta Delhaize

“Nadamo se da je ovo tek prva od mnogih interakcija. Cilj je bio da političari i znanstvenici ostvare smislen dijalog. Morate odnekud početi. To je ono što smo pokušali učiniti”, kaže Smith.

Virtualno putovanje svemirom

Na kemijskom odsjeku zagrebačkog PMF-a Smith je pak predstavio svoje znanstvene eksperimente. Publika, osobito djeca, bila je oduševljena zabavnom interpretacijom vrlo značajnih pokusa za svijet fizike i kemije.

Smithovu programu pridružila se i australska astrofizičarka Jacinta Delhaize. Svojom 10-minutnom prezentacijom publiku je provela kroz virtualno putovanje svemirom na zanimljiv i jednostavan način. Delhaize već tri i pol godine živi i radi u Zagrebu, na PMF-u.

“Zagreb je siguran, uzbudljiv i predivan grad”, ističe Delhaize na svom vrlo dobrom hrvatskom jeziku. Također je iskazala veliko zadovoljstvo životom u Hrvatskoj.

Australskoj astrofizičarki posao na PMF-u ponudila je hrvatska znanstvenica Vernesa Smolčić. Delhaize je odmah prihvatila posao jer, kako kaže, nema boljeg načina znanstvenog rasta nego rad s međunarodnim timom na sveučilištu koje koji ti pruža tu mogućnost.