Foto: Sara Vučilovski/Global

Današnjem polariziranom društvu nedostaju rasprave temeljene na provjerenim činjenicama, jer provjera informacija u medijima iziskuje najviše vremena, istaknuo je Petar Vidov, novinar i urednik portala Faktograf.hr na GONG-ovu panelu “Pismenost 2.0: Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja”, održanom u ponedjeljak u HND-u. Kvalitetno novinarstvo, zaključio je, gubi utrku s brzim vijestima, čija je svrha što veća klikanost, a Vidov kao moguće rješenje vidi koncept javnog financiranja koji bi s druge strane uspio izbjeći utjecaj politike na sadržaj financiranog medija.

Prema Dini Vozab, profesorici s Fakulteta političkih znanosti, upravo su slab javni medijski servis, visok stupanj privatizacije i polarizacije te nepovjerenje u medije karakteristike europskog perifernog medijskog modela kojemu Hrvatska pripada.

Nedjeljko Marković, predstavnik Pragme, nadodao je da bi mediji trebali pristupati događajima u skladu s novinarskom etikom i s više empatije. Upravo nedostatak empatije smatra jednim od razloga nedovoljne društvene angažiranosti medija, čime je njihov obrazovni i aktivistički potencijal ustupio mjesto tek vijestima koje su – zanimljive publici.

Foto: Sara Vučilovski/Global

Martina Horvat iz GONG-a predstavila je koncept medijskog obrazovanja u sklopu zdravstvenog i građanskog odgoja s ciljem stvaranja aktivnog građanstva i veće prisutnosti mladih u medijima, dok je Ivan Nekić istaknuo kako smo “svi mi djeca medija”, zbog čega je potrebno potaknuti kritička razmišljanja o medijskim sadržajima.

U sklopu ovog panela predstavljeni su i primjeri dobre prakse u medijskom obrazovanju. Uz Festival prava djece, portal medijskapismenost.hr, Kontrapunktovu novinarsku školicu i Dane medijske pismenosti, svoja je iskustva podijelio i Global. Monika Valečić iz GONG-a objasnila je da svi ti projekti ukazuju na mogućnosti koje su dostupne u okviru neformalnog obrazovanja te je inicirala češća slična okupljanja, kako bi se dalo još prostora ovoj za društvo izrazito važnoj temi.