Foto: Pexels

Umjesto “kolačića” za praćenje pretraživanja svojih korisnika, Google kreće s testiranjem sustava Federated Learning of Cohorts (FloC) kod oglašivača, piše France 24.

“Kolačići” su služili za prikupljanje podataka pomoću internetskih stranica kojima se pristupa, ali i za preuzimanje IP adresa, prenosi Hina. Međutim, nakon dugogodišnjeg istraživanja, iz Googlea smatraju da bi FloC mogao poboljšati privatnost korisnika te ujedno pružiti mogućnost personaliziranih oglasa i poruka.

“Taj pristup učinkovito skriva pojedince ‘u gomili’ te povijest pretraživanja pojedinca na pregledniku ostaje privatna”, kazala je Googleova menadžerica Chetna Bindra prilikom predstavljanja novog sustava.

Naime, FloC bi grupirao korisnike iste ili slične povijesti pretraživanja sa sličnim interesima. Rezultati istraživanja i funkcioniranja ovog sustava pokazali su, objasnila je Bindra, da FloC može “biti učinkovita zamjena za kolačiće treće strane”.

Na te kolačiće treće strane osvrnuo se i Bennet Cyphers, tehnolog tvrtke Electronic Frontier Foundation. Nazvao ih je “noćnom morom” jer “oglašivači ne moraju znati što je netko ikada učinio da bi mu poslali oglas”. Ipak, Cyphers tvrdi da bi se problemi privatnosti mogli i pogoršati.

“Oglašavanje je ključno da bismo web ostavili otvoren za svakoga, no sam ekosustav weba je u opasnosti ako prakse zaštite privatnosti ne drže korak s očekivanjima”, objasnila je menadžerica.

Zbog sve veće regulacije internetske privatnosti, Google želi stvoriti mehanizam koji će pomoći u oglasima bez prevelikog znanja o privatnosti svojih korisnika. “Kolačiće” će Google, najveći svjetski preglednik, ukloniti 2022. godine, dok ih je Appleov Safari uklonio 2017., a Mozillin Firefox 2019. godine, prenosi Wired.