Foto: Pixabay

Greenpeace je kažnjen s 80.000 funti nakon što ga je škotski sud proglasio krivim za “namjerni prkos” sudskom nalogu kojim mu je zabranjeno zauzimanje naftne platforme u Sjevernom moru, prenosi The Guardian. Sutkinja u Edinburghu, Lady Wolffe, rekla je da je Greenpeace Ujedinjenog Kraljevstva namjerno prekršio zabranu i zauzeo naftnu platformu u vlasništvu američkog izvođača Transocean u lipnju 2019. godine.

Izvršni direktor Greenpeacea, John Sauven, podržavao je zauzimanje naftne platforme znajući da krši sudski nalog. Lady Wolffe je istaknula da bi ga trebalo kazniti zatvorskom kaznom u trajanju od dvije godine ili izricanjem uvjetne kazne. Ipak, sud je pokazao popustljivost i kaznio Greenpeace samo novčanom kaznom.

Također, morat će platiti pravne troškove Transoceana. Wolffe je odbacila tvrdnju da Greenpeace nije odgovoran za postupke pojedinih aktivista već smatra da je usmjeravao, financirao i osiguravao prosvjede te je zbog tog u potpunosti odgovoran.

Slučaj prati niz klimatskih protesta Greenpeacea protiv bušenja nafte u Sjevernom moru. Protesti su uključivali zauzimanje strojeva i druge opreme te pokušaj sabotiranja naftnih kompanija na njihovom odlasku na naftna polja.