StoryEditor

HOLLYWOOD I RASIZAM Filmski klasik ‘Zameo ih vjetar‘ prvo uklonjen pa vraćen na platformu HBO Max

Filmaš John Ridley osudio klasik ‘Zameo ih vjetar‘ zbog romantiziranja ropstva
Autor:
Global.
30/06/2020 u 07:21 h
Zameo ih vjetar<br />
foto: YouTube screenshot<br />
29.6.2020.<br />
https://www.youtube.com/watch?v=M4-DIldIX6U
Zameo ih vjetar foto: YouTube screenshot 29.6.2020. https://www.youtube.com/watch?v=M4-DIldIX6U
"Zameo ih vjetar", jedan od najpoznatijih američkih filmova, nastao prema istoimenoj knjizi autorice Margaret Mitchell, u jeku pokreta #BlackLivesMatter maknut je s platforme za emitiranje filmova HBO Max zbog romantiziranih prikaza ropstva, no nedavno je vraćen s dodatkom uvodnog videa.

Klasični filmovi potiču raspravu

Prije emitiranja ovog filma na HBO Maxu prikazuje se uvodni video u kojem Jacqueline Stewart, voditeljica na kanalu Turner Classic Movies i filmska stručnjakinja, objašnjava zašto se ovaj film mora gledati u svojoj originalnoj formi i zašto ga se mora staviti u kontekst vremena u kojem je snimljen, prenosi Los Angeles Times. Uz film je također dostupna panel diskusija nazvana "Komplicirano nasljeđe filma ‘Zameo ih vjetar‘", razgovor je moderirao povjesničar Donald Bogle, a snimljena je na Festivalu klasičnih filmova 2019. godine kojeg organizira Turner Classic Movies. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=M4-DIldIX6U[/embed] Prije početka snimanja filma producent David O. Selznick uvjerio je crnačku zajednicu da će uzeti u obzir njihovu brigu oko načina na koji će ropstvo na južnjačkim plantažama biti prikazano, no unatoč tome film prikazuje romantiziranu, iskrivljenu verziju Juga, bez isticanja brutalnosti ropskog sistema, poručuje Stewart u uvodnom videu. Međutim, također ističe da klasični hollywoodski filmovi moraju biti dostupni da bi se o njima raspravljalo, koliko god za pojedince ili skupine gledanje takvih filmova bilo neugodno i bolno, a takav je slučaj s filmom "Zameo ih vjetar", poznatim i pod imenom "Prohujalo s vihorom".

Iskrivljena povijest ropstva

Eliminaciju filma s HBO Max-a potaknuo je scenarist filma "12 godina ropstva" John Ridley koji se u tekstu napisanom za Los Angeles Times obratio tvrtki WarnerMedia, vlasniku HBO-a, te zamolio da razmotre micanje filma "Zameo ih vjetar" s njihove liste filmova. Poručio je da on kao filmaš razumije da su filmovi isječci trenutaka iz povijesti, no ističe da tu povijest piše prevladavajuća kultura. Svoj zahtjev opravdava činjenicom da se u filmu veliča Konfederacija i legitimira pravo na posjedovanje, prodavanje i kupovanje ljudi. Film "Zameo ih vjetar" redatelja Victora Fleminga snimljen je 1939. godine kao adaptacija romana novinarke i spisateljice Margaret Mitchell. Film, kao i knjiga, prati život Scarlett, kćeri vlasnika plantaže u američkoj saveznoj državi Georgiji, a naglasak je na njezinim ljubavnim podvizima. Film je doživio veliki uspjeh te 1940. godine osvojio čak 10 Oscara. Hattie McDaniel osvojila je Oscara u kategoriji Najbolje sporedne glumice, što ju je učinilo prvom Afroamerikankom s ovom prestižnom nagradom. Međutim, zbog tadašnjeg Zakona o segregaciji nije mogla prisustvovati premijeri filma.
25. travanj 2024 15:25