Foto: Pexels

Iz Hrvatske gospodarske komore istaknuli su da su ljudi svjesniji o stanju svog tijela i počinju se zdravije hraniti. Priopćili su i da je veća potražnja za lokalnim proizvodima, a interes za zdraviju prehranu najviše dolazi od rizičnih skupina građana, prenosi Hina. 

Cijene lokalne hrane porasle su od 30 do 500 posto, a podaci Eurostata za 2018. godinu pokazuju da u Hrvatskoj kućanstvo u prosjeku za potrošnju hrane izdvoji 18,1 posto. Najviše je došlo do potražnje hrane koja ojačava imunitet, a iz HGK pojašnjavaju da se očekuje veći pritisak na proračune kućanstava zbog porasta cijena prehrambenih proizvoda.

“Osim što pridonosi poboljšanju zdravlja potrošača, sektor ima veliki gospodarski potencijal. Funkcionalna hrana prodaje se po višim cijenama i ima veću maržu od konvencionalne hrane. Prema podacima Svjetske banke, maloprodajne cijene obično su 30 do 500 posto iznad usporedive konvencionalne hrane”, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević.

Također, za zdravlje građana pobrinula se i mesna industrija koja smanjuje količine soli u mesu, a isto tako građanima su dostupni i mnogi zdraviji proizvodi poput domaćeg sladoled, funkcionalnih jogurta, pudinga, vode i sokova.