Foto: Pixabay

Google je objavio listu najtraženijih pojmova u Hrvatskoj u 2020. godini, a na samom vrhu nalazi se koronavirus. Objavljeno je i koje su recepte, televizijske serije, događaje i aplikacije najviše pretraživali Hrvati, ali i koja su najčešća pitanja “kako?“.

Godina u znaku korone i potresa

U vrijeme karantene za međugradsko kretanje bila je potrebna e-Propusnica čija je aplikacija najpretraživanija u Hrvatskoj. Uz informacije o koronavirusu, tražilo se i kako napraviti sredstvo za dezinfekciju te kako napraviti masku. Hrvatski asistent za borbu protiv koronavirusa, Andrija, na listi je treća najtraženija aplikacija. Građane je zanimala i aplikacija Stop COVID-19.

Budući da su učenici, studenti i mnogi zaposlenici za vrijeme pandemije radili od kuće, među najtraženijim pojmova bili su Google Classroom, Office 365 i Zoom.

Potres koji se dogodio u ožujku doveo je “Potres Zagreb” do četvrtog najtraženijeg pojma. zagrebački potres je bio i najtraženiji događaj ove godine, a pretraživalo se i kako potres nastaje te “Aplikacija za potrese”. Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama zanimali su Hrvate koji su u Google često pisali “Izbori SAD” i “Joe Biden“. Izbori u Hrvatskoj treći su najpretraživaniji događaj, a često je tražen pojam i Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske te “kako glasati?“.

Kruh, kava i palačinke

Najpopularnija serija u Hrvatskoj, prema Googleu, bila bi “La Casa de Papel”, a slijede je “Ljubav osvetnika” i “Drugo ime ljubavi”. Često su se pretraživale i nogometne utakmice, kao što je utakmica Hrvatska – Francuska, a jedan od događaja koji je posebice zanimao Hrvate je i Liga nacija. Najtraženiji recept bio je za kruh, a slijede ga recepti za palačinke i dalgona kavu.

Najtraženiji pojam u cijelom svijetu na Googleu također je koronavirus, a od filmova se najviše tražio “Parazit”. Joe Biden na vrhu je ljestvice najtraženijih osoba, a često su se tražili i stihovi pjesme “WAP” izvođačice Cardi B.