StoryEditor

HRVATSKA-RUSIJA Vatreni izborili odlazak na Svjetsko prvenstvo

Autogol odluke postigao je Kudryashov u 81. minuti

Autor:
Global.
15/11/2021 u 10:21 h
<p>lopta<br />
loptaPIXABAY
Hrvatska nogometna reprezentacija, u odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, sinoć je na Poljudu pobijedila Rusiju rezultatom 1:0 i time osigurala direktan plasman u Katar. Pogodak odluke postigao je Rus Fedor Kudryashov koji je u 81. minuti skrenuo loptu u vlastitu mrežu. Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić odlučio se za gotovo isti sastav kao i u četvrtak protiv Malte pa je tako na golu bio vratar francuskog Lillea Ivo Grbić, obrambenu četvorku su činili Juranović, Lovren, Gvardiol i Sosa, u sredini terena su ordinirali Modrić, Brozović i Pašalić, s krilnih su pozicija prijetili Vlašić i Perišić dok je udarna igla hrvatske reprezentacije bio Andrej Kramarić. Ruski strateg Valeri Karpin odlučio se za Safonova na vratima, u obrani su bili Karavaev, Diveev, Dzhikiya i Kudryashov, vezni red su držali Fomin, Barinov i Golovin dok su Grbiću naprijed prijetili Ionov, Bakaev i Smolov, prenose Sportske novosti.

Pobjeda bez pogotka Hrvatske

Nakon pobjede nad Rusima, Lovro Majer i Luka Modrić razmijenili su dresove što je Majer opisao kao trenutak koji je dugo čekao, a mladi vratar Grbić pobjedu je posvetio pokojnom ocu. "Moj otac je to stvarno sanjao cijeli život, danas mu se to ostvarilo i nadam se da je gore na nebu sretan", poručio je mladi vratar.
Na rasprodanom poljudskom stadionu Hrvatska je dominirala i stvarala prilike, no lopta nije htjela u gol. Već u šestoj minuti Ivan Perišić je s lijeve strane uputio udarac prema Safonovu, no ruski vratar je bez problema zaustavio taj pokušaj. Nakon toga, Hrvatska je konstantno prijetila, ponajviše iz ubačaja pa je tako samo tri minute nakon udarca Perišića Josip Juranović sjajno ubacio s desne strane, no Andrej Kramarić je tukao ravno u gostujućeg čuvara mreže. U 24. minuti sjajno je potegnuo i Marcelo Brozović, ali njegov je udarac s 20-ak metara prohujao pored vratnice. Do kraja prvog dijela Vatreni su i dalje konstantno prijetili, no rezultat je nakon prvih 45 minuta ostao 0:0. U drugom poluvremenu kiša je počela jače padati te se nisu mogle stvoriti smislene akcije, no Hrvatska je nastavila s ubačajima te je u 47. minuti Mario Pašalić pucao glavom s tri metra, no Matvey Safonov je obranio. Rusija nije niti pokušavala ići naprijed i stvarati akcije te su se konstantno uvlačili u krilo svome vrataru, što je Vatrenima otežavalo misiju da postignu pogodak.

Autogolom do konačnih 1:0

Ipak, u 81. minuti Hrvatska je napokon došla do vodstva. Nakon što je Josip Brekalo prebacio loptu s desnog na lijevi bok, Borna Sosa je poslao centaršut u peterac gdje se našao ruski branič Fedor Kudryashov koji je nespretno poslao loptu u vlastitu mrežu. Tako su Vatreni napokon došli u vodstvo 1:0. Nakon primljenog pogotka, Rusi su krenuli prema naprijed, no jedini opasniji pokušaj je bio onaj Karavaeva iz 92. minute kada je njegov udarac prošao iznad gola Ive Grbića. Do kraja se rezultat nije mijenjao pa je Hrvatska pobjedom 1:0 završila na prvom mjestu skupine H s 23 osvojena boda te je ostvarila direktan plasman u Katar. Rusija je završila na drugom mjestu s 22 boda te će ići u dodatne kvalifikacije za završnu smotru, piše Net.hr.
19. travanj 2024 20:20