StoryEditor

HRVATSKA U POLUFINALU Vatreni nakon jedanaesteraca srušili moćni Brazil

Hrvatska je u deliriju nakon što je porazila moćni Brazila sa sedam milijuna registriranih nogometaša, naspram nešto više od tri i pol milijuna hrvatskih stanovnika

10/12/2022 u 08:20 h
<p>09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Photo: Igor Kralj/PIXSELL</p>
09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Photo: Igor Kralj/PIXSELLIGOR KRALJ/PIXSELL

Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva. Predvođeni Livakovićem i Petkovićem nakon produžetaka i izvrsnih jedanaesteraca Hrvatska je savladala moćni Brazil.

Hrvatska - Brazil 1:1 (4:2 PEN.)

Bruno Petković 117'/Neymar 105'+1

Nije to bila ljepotica od utakmice, kao niti ona protiv Japana, ali Hrvatska je svojom igrom neutralizirala najjača oružja Brazila, njihova brza i pokretna krila te im je pritom smanjila prostor za prakticiranje "Joga Bonite". Vatreni su odigrali fantastično prvo poluvrijeme i dominirali u posjedu lopte. Rezultat toga bila je izmejna oba krila, Viniciusa Juniora i Raphinhe, u ranoj fazi drugog poluvremena. Ušli su Rodrygo i Antony koji su unijeli malo živosti, ali nakon početnog pritiska Brazila stvari su se vratili na svoje mjesto i Hrvatska je privela još jednih 90 minuta kraju s rezultatom 0-0.

U produžetcima igra se otvorila. Brazil je u samoj završnici prvog produžetka uzeo vodstvo preko Neymara. Neymar se sjurio u hrvatski šesnaesterac i odigrao maestralno proigrao Lusaca Paquetu koji mu asistira za vodstvo Brazilaca. Hrvatska nije odustala, a izjednačenje smo dočekali u 117. minuti na krilima zamjena koje su unijele svježinu za kraj utakmice. Vlašić je poslao jednu dubinsku loptu na lijevu stranu, Oršić se sjurio po krilu i poslao povratnu loptu za Brunu Petkovića koji je uz malo sreće postigao svoj prvi pogodak na Svjetskom prvenstvu.

image

09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Bruno Petkovic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

GORAN STANZL/PIXSELL

Utakmica je završila 1-1, a Hrvatska je dočekala Brazil tamo gdje je htjela, na kaznenim udarcima. Otvorili smo odlično. Vlašič je pospremio prvi, a pritisak s hrvatskih leđa smanjio je Livaković obranom protiv Rodryga. Majer i Modrić su također bili sigurni, kao i Casemiro i Joao Pedro s druge strane. Slijedio je Oršić i maestralno pospremio u malu mrežu u lijevi kut, a trenutak odluke pao je na Marquinosa. Brazilski stoper loptu šalje u vratnicu i Hrvatsko slavlje može početi.

image

09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Luka Modric, Dominik Livakovic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

GORAN STANZL/PIXSELL

Nevjerojatna priča iz bajke se nastavlja. Hrvatska je u deliriju nakon što je porazila moćni Brazila sa sedam milijuna registriranih nogometaša, naspram nešto više od tri i pol milijuna hrvatskih stanovnika.

Nizozemska - Argentina 2:2 (3:5 PEN)

Nahuel Molina 35', Leo Messi 73'(11 m)/Wout Weghorst 83', 90+11' m

Niti druga utakmica dana nije razočarala. Argentina i Nizozemska pružile su epsku bitku, koja se prvotno činila kao jednosmjerna utrka.

Argentinci su otvorili mirno, uz neku jalovu dominaciju dok trenutak magije Lea Messija nije doveo Argentinu u vodstvo. Fantastična asistencija Messija kroz šumu nogu uposlila je Nahuela Molinu koji se našao pred nizozemskim golom i podvalio loptu u mrežu. Do drugog gola trebali smo čekati drugo poluvrijeme kad je Argentina podebljala vodstvo. Prekršaj u kaznenom prostoru Nizozemske u pogodak je s bijele točke pretvorio Messi i činilo se kako je tu priči kraj. Tako je i izgledalo dok Louis van Gaal na teren nije poslao Wouta Weghorsta, visokog centarfora koji je postao ključan igrač za nizozemski povratak. Prvo je u 83. minuti smanjio prednost na 2-1, da bi kasnije u zadnjim trenutcima utakmice dočekao jednu podvaljenu loptu Teuna Koopmeinersa iz slobodnog udarca i izjednačio rezultat na 2-2.

Produžeci su nastavili rezerviranu igru pa se pobjednik odlučivao s bijele točke. Nizozemci su otvorili loše, promašajima Virgila Van Dijka i Stevena Berghuisa. S druge strane Messi i Paredes bili su nepogrešivi i ostvarili Argentini veliku prednost. Nakon toga zabijaju Koopmeiners i Weghorst, a s druge strane nakon pogotka Gonzala Montiela kazneni udarac promašuje Enzo Fernandes i vraća tračak nade Nizozemcima. Luuk de Jong postigao je zadnji penal, ali jednaka realizacija Lautara Martineza s druge strane značila je prolaz Argentine u polufinale gdje će se zajedno s Hrvatskom boriti za mjesto finalista Svjetskog prvenstva.

Vezani članci
29. travanj 2024 17:19