Foto: Helena Kolar

Nova infrastrukturna rješenja pješačkih zona, preobrazbu Trešnjevačke tržnice, uspostavu rekreativne zone i prometnog koridora Magistrala Samoborček, razvoj poslovne zone Radničke ceste te preobrazbu okretišta Črnomerec prezentirale su u ponedjeljak interdisciplinarne grupe od 26 studenata s pet zagrebačkih fakulteta. Sve to u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama”.

Osim utvrđivanja trenutnog stanja, cilj predloženih rješenja je razvoj javnih prostora i unaprjeđenje kvalitete života i sigurnost u prometu. Anđela Balić, studentica sociologije prijavila se na ovaj projekt jer smatra da na fakultetu nije imala dovoljno praktičnog rada te joj je ovaj projekt bio dobra prilika da se iskuša u nečemu što će joj praktično pomoći u struci. Anđela ističe kako želi da svi koji su poslušali prezentacije studenata shvate ozbiljno njihove vizije, prepoznaju mogućnosti studenata jer je potrebno još ovakvih projekata.

Foto: Helena Kolar

Jedna od mentorica, profesorica na geografskom odsjeku PMF-a, Petra Radeljak Kaufmann naglasila je da “kad se male ruke slože sve se može, čak i u četiri dana rada” i zato studentima treba dati što više mogućnosti.

Studenti geografije, prometa, arhitekture, građevine i sociologije kroz inicijativu profesora mentora su se sastali krajem listopada i održali radionicu koja je trajala dva dana. Svatko je odabrao problem javnog prostora na kojemu bi želio raditi, zatim su se podijelili su se u interdisciplinarne grupe i započeli samostalan rad.

“Tijekom cijelog procesa smo se međusobno motivirali, slali si brojne analize i svi smo sve radili bez obzira na struku”, rekla je Magdalena Nekić. Nakon mjesec dana pauze tijekom koje su studenti radili samostalna istraživanja, sakupljanje podataka i obilazak terena ponovno su se sastali dva puta i uspjeli osmisliti realistične i provodljive vizije javnog prostora Grada Zagreba.

“Fakulteti i organizacije trebaju više surađivati i uključivati studente u projekte jer studentima treba prakse, nisu nam dovoljna predavanja, seminari i ispiti”, rekla je studentica pete godine sociologije kojoj je ovo prvi praktični rad na fakultetu. Magdalena se uključila u projekt na nagovor profesorice urbane sociologije i hvali interdisciplinarnost projekta jer smatra da je takav pristup dobar način da nestanu predrasude studenata prema različitim strukama.

Foto: Helena Kolar

Profesorica sociologije, Jana Vukić objasnila je kako su radionice koje predstavljaju više struka nužne za obrazovanje budućih stručnjaka jer tako vježbaju razmjenu mišljenja, argumentiranje vlastitih stajališta i znanja struke te se otvaraju prema novim znanjima i drugim perspektivama. Marko Stančec, koji je mentorirao i vodio radionice studenata, istaknuo je da je “ključan element cijelog projekta ambicija studenata koji su u samo četiri susreta uspjeli osmisliti rješenja koja su ostvariva uz minimalne troškove i u kratkom vremenskom periodu”.

Projekt je provela udruga Odraz sa Sindikatom biciklista i Fakultetom prometnih znanosti uz financijsku podršku švicarsko-hrvatskog programa, a cilj njihove suradnje je uspostava sigurnijeg sudjelovanja pješaka i biciklista u prometu u svim Hrvatskim županijama.