Foto: Pixabay

S ciljem osiguravanja visoke razine zaštite zdravlja građana i podizanja svijesti o sigurnosti hrane, Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je novu aplikaciju HRana, koja građane informira o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta za koje postoji rizik ili opasnost po zdravlje ljudi i životinja. U samo mjesec dana, aplikacija je preuzeta 2397 puta.

“Izvanredne okolnosti izazvane širenjem epidemije COVID-19 su više nego ikada kod građana probudile svijest o važnosti osiguranja lanaca opskrbe hranom te o sigurnosti i ispravnosti hrane”, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na mrežnoj stranici Ministarstva. Pozvala je građane da besplatno preuzmu aplikaciju i prvi saznaju sve novosti o neispravnim artiklima.

Aplikacija je razvijena u sklopu Svjetskog dan sigurnosti hrane čiji je ovogodišnji slogan bio “Sigurnost hrane – briga svih nas”. Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi istaknuli su da državne institucije imaju zadaću osigurati nutritivno vrijednu hranu za sve stanovnike, a poljoprivredni proizvođači odgovorni su za dobar uzgoj. Potrošači imaju pravo na informiranje i odabir sigurne prehrane, a za to je potrebna suradnja i odgovornost svih uključenih strana.

Informacije o proizvodima koji se povlače s tržišta, Ministarstvo ažurira u realnom vremenu, a korisnici o tome dobivaju obavijest na svom mobilnom uređaju. Aplikacija sadržava prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o proizvodu, kao što su naziv proizvoda i slika, rok trajanja, vrsta rizika za zdravlje i slično. Osim podataka za hrvatsko tržište, u isto vrijeme nudi i sve obavijesti na razini Europske unije i to na engleskom jeziku.