Foto: Pixabay

Jedna od najpoznatijih društvenih mreža današnjice TikTok uvodi nova ograničenja kojima su u cilju povećanje sigurnosti djece na toj platformi, prenosi BBC.

Korak za sigurniju platformu

Posebno stroga pravila namijenjena su mlađim korisnicima, onima između 13 i 15 godina, čiji će računi automatski postati privatni. Sami će moći odobriti “prijatelje” za ostavljanje komentara, odlučiti hoće li svoje videozapise učiniti javnima, no ti računi neće biti predloženi drugim korisnicima niti će se njihovi uradci moći preuzimati.

Uvođenjem novih pravila, nadaju se da će mlađe korisnike poduprijeti da se “aktivno uključe u svoje internetsko putovanje u privatnost”.

Dobna granica za registraciju na TikToku inače je 13 godina, a svim nepoznatima zabranit će se ostavljanje komentara na video uratke mlađima od 16, piše The Guardian. Time korisnicima, ako ne dopuste praćenje, neće biti moguće snimanje popularnih “dueta”, ali i preuzimanje videozapisa u galerije svoj uređaja.

Korisnici između 16 i 18 godina također će se susresti s promjenama sigurnosti. Ako ne odluče drukčije, svoje videozapise učinit će nedostupnima za preuzimanje, ali “prijatelji” će moći snimati zajedničke videozapise.

Podrška promjenama

“Danas najavljene revolucionarne promjene predstavljaju sljedeći korak u našoj misiji da osiguramo da TikTok bude sigurna platforma za sve naše korisnike”, rekla je Alexandra Evans, europska voditeljica zaštite djece TikToka.

Te promjene nadovezuju se na promjene koje su nedavno postale aktivne. Evans napominje da “kontinuirano razvijamo svoje politike i ulažemo u svoje timove za tehnologiju i ljudsku moderiranje” kako bi ova platforma bila sigurna za korisnike koji pomoću nje svakodnevno izražavaju svoju kreativnost.

Nove promjene podržalo je i Nacionalno društvo za sprječavanje okrutnosti prema djeci (NSPCC). Andry Burrows, voditelj organizacije, pozvao je i druge platforme na slične promjene, a novost TikToka ocijenio “izuzetno dobrodošlim korakom koji će smanjiti mogućnosti timaritelja da kontaktiraju djecu”.