Foto: Pixabay

Iako se čini da je pandemija koronavirusa donijela isključivo negativne vijesti, jedna je vijest odjeknula pozitivno, koliko je to u ovim trenucima uopće moguće – znatno je pojeftinilo gorivo. Ironično, zbog mjera izolacije i zabrane kretanja većini građana u ovo vrijeme to i nije od veće koristi.

U Hrvatskoj cijene goriva ovise o prodajnim mjestima, no litra Eurosupera 95 može se pronaći od 7,65 do 8,33 kune. Litra Dizela se kreće između 8,08 do 8,34 kune. Ovako oštar pad cijena se zadnji put dogodio u siječnju 1991. uoči Zaljevskog rata, a cijene padaju već peti tjedan zaredom. Zadnje pojeftinjenje dogodilo se u utorak, 31. ožujka, a prema podacima Ministarstva benzin je u zadnjih mjesec dana pojeftinio za 26 kuna po spremniku od 50 litara, te je trenutno jeftiniji od dizela.

“Nadam se da ćemo uspjeti iskoristiti pad cijena goriva, zato što studentima to zaista olakšava financijsku situaciju, no sada mi ne znači ništa kada u svoj auto samo mogu gledati. Razmišljao sam o tome da stvorim zalihu goriva za budućnost”, govori Hrvoje Lovrić, student Filozofskog fakulteta u Osijeku s prebivalištem u Slavonskom Brodu.

Uslijed munjevite pojave ekonomske krize na svjetskom tržištu, obustave dostave nafte Kini (jednoj od najvećih potrošača nafte), smanjenim broja putovanja, te raskidanja dogovora Saudijske Arabije i Rusije o ograničenju opskrbe, cijene nafte i njezinih derivata su u neprestanom padu zadnjih mjesec dana u cijelom svijetu. Iako zbog samoizolacije i karantene potražnja neprestano pada, proizvodnja u zemljama članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) raste.

No stručnjaci smatraju da će se cijene brzo vratiti na uobičajenu razinu.

“Moja je procjena, temeljem onoga što se događalo proteklih godina, pogotovo 2008. godine, da je ovo neki maksimum nakon kojeg će cijene rasti. Više nema ni razloga za neki veći pad, nemojmo zaboraviti da je drastično pala i potrošnja”, rekao je stručnjak za naftu Jasminko Umičević za Poslovni.hr.

Za mnoge proizvođače nafte prodajna cijena je sada potpuno neisplativa za održavanje proizvodnje (SAD i Kanda), no potrošači su napokon dočekali dobru vijest, posebno u vrijeme velikog straha od predstojeće ekonomske krize.

“Budući da sam mladi vozač koji inače putuje na fakultet u drugi grad, niske cijene goriva mi mnogo znače jer na dnevnoj bazi prijeđem 120 kilometara pa i trošim puno goriva. Odnosno, značile bi mi da i dalje idem na fakultet i da nisam zatvorena u kući. Ovako mi je svejedno kolika je cijena goriva jer u auto nisam sjela već tri tjedna”, kaže Karla Markić, studentica treće godine Učiteljskog fakulteta u Petrinji, koja ima prebivalište u Zagrebu.

Aktualne cijene goriva uvijek možete provjeriti na http://cijenegoriva.info/.