Foto: Pexels

Američka vojska uvela je nova pravila o izgledu žena koja će se početi provoditi krajem veljače, stoji na portalu američke vojske. Prema novim pravilima, američke vojnikinje moći će imati puštenu kosu, nositi naušnice, lakirati nokte i nositi ruž na usnama.

Žene će smjeti lakirati nokte sve dok boja izgleda prirodno, a muškarci će također smjeti nositi prozirni lak. Također, članovi američke vojske smjet će bojati kosu, ali zabranjene su boje poput ljubičaste, zelene i narančaste.

Objavljuje U.S. ArmySrijeda, 27. siječnja 2021.

Uvođenjem novih pravila, žene koje imaju dugu kosu više je neće morati vezati u punđu, na što su se u prošlosti žalile, već će tijekom obavljanja dužnosti kosa smjeti biti u konjskom repu ili pletenicama. Isto tako, žene će imati mogućnost obrijati glavu te nositi male naušnice, koje će tijekom treninga ili dužnosti morati skinuti.

Jedno od novih pravila je i zabrana korištenje fraza poput “Mohawk”, “Fu Manchu“, “readlock“, “eccentric” i “faddish“, koje se smatraju uvrjedljivima. Trenutno se umjesto tih fraza uvodi alternativni rječnik, koji će se koristiti kao zamjena za pogrdne nazive kojim se zasjenjuje profesionalnost američke vojske.

Portal USA Today prenosi da se uvođenjem novih pravila dovodi u pitanje jednakost muškaraca i žena. Vojna sociologinja, Mady Segal najveći problem vidi kod pravila o nošenju laka za nokte gdje je ženama dopušteno lakiranje noktiju u boji dok muškarci mogu lakirati samo prozirni lak.

“Kad god postoje razlike u propisima prema spolu, muškarci imaju tendenciju da se osjećaju kao da s njima ne postupa jednako“, zaključila je Segal, ali je istaknula da je ovo veliki pomak za američku vojsku.